Cushman & Wakefield: Budapesti irodapiaci körkép

A Cushman & Wakefield, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlantanácsadó vállalatának legfrissebb irodapiaci adatai szerint a piaci hangulatot továbbra is a környező európai gazdaságok, főként Magyarország bizonytalansága határozza meg.

Az elmúlt évben a budapesti irodapiacon rekord mennyiségű, közel 400,000 négyzetméter bérbeadás történt, amellyel Budapest olyan országokat előzött meg a rangsorban, mint Prága, Milánó és Amszterdam. 2012 második negyedévében a budapesti irodapiacon közel 100,000 négyzetméter bérbeadás történt, amely meghaladja mind a 2010, mind a 2011 második negyedévében mért értéket. Bár számításaink szerint, ebben az évben a teljes bérbeadás mértéke nem éri el a tavalyit, várhatóan így is 300,000 négyzetméter fölött lesz, ami szintén kiemelkedőnek számít.

 

Ha ezeket a számokat a közép- kelet európai régió más országainak teljesítményéhez hasonlítjuk, ki kell emelni, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország volt a legmegbízhatóbb a bérbeadások mértékét tekintve. Itt a legtöbb és a legkevesebb bérbeadás közötti különbség csupán 25 százalék volt, míg Lengyelországban és Csehországban ez a szám 52 és 40 százalékra rúgott. Ez a magyar piac rugalmasságát mutatja. Erre az évre az összes bérbeadás mértékét körülbelül 325,000 négyzetméterre saccoljuk, mely ugyan kevesebb, mint a rekord évben mért érték, de közelít a 2007-es értékhez, amely az elmúlt 10 év egyik legerősebb éve volt a régióban.

 

“Kevés spekulatív irodafejlesztés történik jelenleg a budapesti irodapiacon, a Skanska és az Atenor épít a Váci úti folyosónés a HB Reavis jelentett be egy új fejlesztést, szintén ezen az alpiacon. A kevés új terület és a magas bérbeadási mutató arra enged következtetni, hogy a jelenleg 20 százalékon álló kihasználatlansági ráta a közeljövőben, lassan csökkenésnek indul. Ahhoz, hogy a kihasználatlanság lényegesen csökkenjen, új piaci belépőkre van szükség, akik további munkahelyeket teremtenek. Ezekből az elmúlt években sajnos kevéssel találkoztunk, de optimizmus érezhetőazon bérlők részéről, akiket foglalkoztat a magyar piac. Bár az elkövetkező1-3 évben a piac várhatóan továbbra is a bérlőknek kedvez majd, hiszen jelentős flexibilitást és kedvezményeket tapasztalhatnak a bérbeadók részéről” mondta Pados Gergely Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodabérbeadási vezetője.

 

A budapesti irodapiac jelenleg a felépülési fázisban van és szerintünk további kedvezményekkel, több meglévőbérlőés több új piaci szereplő köt majd bérleti szerződést a kedvezőfeltételek mellett. Míg Prága és Bukarest állnak a fellendülés élén és Varsó is jelentős bérbeadói piac, reményeink szerint Budapest továbbra is vonzza majd az újonnan piacra lépőSSC és más cégeket.

 

A Cushman & Wakefield az utóbbi időben, globális stratégiai terve alapján sok energiát fektetett vagyonkezelési üzletágának fejlesztésébe. Jelenleg több, mint 160,000 négyzetméternyi A kategóriás ingatlan üzemeltetése tartozik hozzánk Budapest különbözőalpiacain, mely segít a bérlők igényeinek feltérképezésében. Egy olyan piacon, mint Budapest, nagyon fontos, hogy a bérlők a legkiemelkedőbb üzemeltetési és ügynöki szolgáltatást kapják. A Cushman & Wakefield több, nemzetközi befektetőrészére nyújt üzemeltetési szolgáltatást és több ízben aktívan részt vett, mind a meglévőbérlők megtartásában, mind az új bérlők felkutatásában.

 

“Proaktív üzemeltetéssel, bérbeadási tanácsadással és projekt menedzsmenttel kiemelkedőszolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek és segítjük Őket ingatlanjaik felvirágoztatásában, mind újratárgyalásokkal, mind új szerződések kötésével” fűzte hozzá Pados Gergely.