A tőzsdén jegyzett ingatlanüzemeltető legújabb akvizíciója az Ady Center

A réspiaci befektetésekre, azon belül is elsősorban B-kategóriás irodaházakra és iparterületekre specializálódott Appeninn Holding Nyrt. ismét bővíti portfolióját. Noha a rózsadombi Ady Center irodaház A-kategóriás, egyedi kivitelezése miatt jól illik az egyedi igények kielégítésére szakosodó Appeninn portfoliójába.

Az Appeninn Holding Nyrt. 2011. december 09-én megállapodást írt alá a rózsadombi, közel 1.300 négyzetméter összalapterületű Ady Center irodaház megvásárlásáról. „A társaság eddig nem akvirált az A-kategóriás ingatlanok piacán, ám az Ady Center az A-kategórián belül is külön nívót képvisel, ebben a szűk szegmensben megítélésünk szerint jelentős növekedési potenciál van, köszönhetően speciális adottságainak.” – állítja Székely Gábor, az Appeninn Holding igazgatótanácsának elnöke. Az eladó lehetőséget biztosított arra, hogy az akvizíciós árat a Kibocsátó saját részvénnyel fizesse meg 450 Ft/db átlagáron tőzsdén kívüli ügyletként.

 

A Rózsadomb tetején található ékszerdoboz a holland nagykövetség és a Porcellino Grasso étterem szomszédságában fekvő, kiváló elhelyezkedésű ingatlanon épült. Eredetileg nagykövetségnek szánták az Ady Center épületét, így olyan különlegességek találhatók az épületben, mint például omlás-biztos födémmel készült pince, vagy a garázsszinten elhelyezkedő, majdnem negyven négyzetméteres lehallgatás-biztos tárgyaló. Közel négyszáz négyzetméter teremgarázs, zárt belső vendégparkolók, nemeskő burkolatú felületek, portaszolgálat, szemet gyönyörködtető kert, valamint egyedi kilátást biztosító körpanorámás teraszok jellemzik az Ady Centert. Ezek mellett természetesen minden egyéb, amire egy A-kategóriás irodaházban igény lehet, az itt is megtalálható. „Diszkrécióra, átlagon felüli biztonságra és színvonalra törekvő vállalatok számára ideális bérlemény lehet az Ady Center. ” – vélekedik Székely Gábor.

 

2008 óta nagymértékű visszaesés tapasztalható az új ingatlan átadások és megkezdett építkezések terén. Ezzel párhuzamosan a kihasználtsági ráta is csökkent, főként igaz ez az A-kategóriás ingatlanokra. Ebben a folyamatban a B-kategória az A rovására nyert népszerűséget, hiszen kielégítő minőséget kínál megfizethető áron, ennek fontossága felértékelődött a válság nyomán. A másodvonalbeli, B-kategóriás ingatlanok piacát nem rendítette meg a válság, az A-kategóriás irodákból és ipari telephelyekről átvándorlók megmentették a visszaeséstől ezt a szegmenst. „Az ingatlanpiaci folyamatok ellenére is határozottan azt gondoljuk, hogy egy izgalmas, különleges adottságokkal rendelkező A-kategóriás ingatlan – az Appeninnre egyébként is jellemző vevőorientált, rugalmas kiszolgálással párosulva – nagy érdeklődésre számíthat.” – mondta Székely.

 

A jelenlegi piaci környezet a nehézségei ellenére is sok lehetőséget tartogat az ingatlanpiacon befektetőknek, véli az Appeninn igazgatótanácsának elnöke. „Az ingatlanpiaci szereplőknek most soha vissza nem térő alkalmuk van hogy jó hozammal ingatlanokat vásároljanak az alulértékelt kínálati piacon. A külföldi fizetőeszközzel rendelkező befektetők a gyenge nemzeti deviza miatt előnyös áron tudnak ingatlant vásárolni, ez ellensúlyozza a kockázatokat. Az akvizíciós ár akár töredéke is lehet egy ingatlan újraelőállítási értékének. További előny, hogy a fővárosban hatékonyan lehet kezelni a kintlévőségeket és az árak euróhoz vannak kötve.”