6,6 milliárd euró volt a kiskereskedelmi ingatlan befektetési volumen 2014 első negyedévében Európában

Magyarországon ebben az egyetlen negyedévben 24%-kal haladta meg a kiskereskedelmi ingatlanok iránti befektetési aktivitás a teljes tavalyi évben rögzített volument

Az európai kiskereskedelmi ingatlanbefektetési piac lendületet vett; a tavalyi év második felében tapasztalt erősödő befektetési aktivitást követően az idei év első negyedéve is jó eredménnyel zárult – jelenti a JLL. A kimondottan kiskereskedelmi ingatlanokat célzó befektetések összege elérte a 6,6 milliárd eurót, 27%-kal meghaladva az előző év azonos időszakának eredményét (5,2 milliárd euró) és 20%-os növekedést mutatva a 2009-2013 közti időszak első negyedéveinek átlagához képest.

     

2014Q1Földrajzilag a befektetési aktivitás nagy része – a teljes volumen 63%-a – továbbra is az Egyesült Királyság és Németország nagy, likvid piacaira koncentrált. Az Egyesült Királyság piacain élénk aktivitás mutatkozott 2,3 milliárd eurós volumennel, ami 27%-kal haladta meg az 5 éves negyedéves átlagot, míg Németországban néhány nagy tranzakció eredményeképpen 1,8 milliárd euró volumennel zárult a negyedév, ami 56%-kal magasabb, mint az 5 éves negyedéves átlag. Jelentős növekedés mutatkozott Olaszország, Spanyolország és Írország fellendülő piacain, valamint Hollandiában is, ami azt mutatja, hogy a befektetők érdeklődése földrajzi értelemben is szélesedik.   

 

Azok a nagy tranzakciók, amelyek Európában kiemelkedő hozamokkal zárultak, előrevetítik az első osztályú bevásárlóközpontok iránti további befektetői érdeklődést és a helyi, illetve nemzetközi márkák érdeklődését. A javuló gazdasági hangulat és az egyre növekvő befektetett tőke és a befektetési célpontok mind földrajzi, mind ingatlantípus szerint szélesedő skálája 2014-re magasabb éves befektetési volument ígér a tavaly év végi 26,6 milliárd eurónál.

 

 „ Magyarországon a kiskereskedelmi ingatlanok iránt rendkívül nagy érdeklődést tapasztalunk. Itthon 2014 első negyedévében csak kiskereskedelmi ingatlanokat értékesítettek több, mint 50 millió euró értékben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy már ebben az egyetlen negyedévben 24%-kal meghaladta a kiskereskedelmi ingatlanok iránti befektetési aktivitás a tavalyi év egésze során rögzített volument. Várakozásaink szerint a második negyedévben is a kiskereskedelem fogja dominálni az ingatlanbefektetéseket, és ebben a szektorban az éves befektetési érdeklődés akár az elmúlt 3 év legmagasabb volumenét is elérheti.” mondta Tuza Rita, a JLL magyarországi piackutatási vezetője.