Virágzó disztribúciós üzlet Közép- és Kelet-Európában: a Prologis továbbra is vezető pozícióban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő vállalat ismertette a régióban az ipari logisztikai piacon elért első féléves eredményeit. A Prologis a régió öt országában (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia) aktív, és az elsőszámú disztribúciós létesítmény üzemeltető a régiós piacon.

BÉRBEADÁSI TRANZAKCIÓK

 

A Prologis portfóliójának kihasználtsága 87%-os. A vállalat jelentős eredményeket ért el az első két negyedévben, az első hat hónapban több mint 560 300 négyzetméter területet adott bérbe a közép-és kelet-európai régióban, ennek közel 66%-át Lengyelországban. Az első félév bérbeadási aktivitása eredményeképpen a Prologis részesedése 42%, az összes bérbe adott négyzetméter terület szempontjából.

 

A Prologis az első féléves időszakban vezette be a „lease lite” koncepcióját, hogy ügyfelei számára biztosítani tudja a rugalmasságot és támogatást a rövidtávú, szezonális szükségleteik kielégítéséhez. A program azonnali sikert hozott, eredményeképpen a Fiege 19 500 négyzetmétert bérelt ki a Prologis Park Teresin területén.

 

A legnagyobb, új és megújított Prologis tranzakciók a régióban:

 

Disztribúciós park

Kiadott terület – új

Ügyfél

Prologis Park Dąbrowa

33 837 m²

DHL Exel Supply Chain

Prologis Park Teresin

19 500 m²

Fiege

Prologis Park Pilsen-Stenovice

17 503 m²

Sony

Prologis Park Szczecin

13 759 m²

Rhenus Contract Logistics

Prologis Park Poznań

9 008 m²

Hog Slat

Disztribúciós park

Kiadott terület – megújítás

Ügyfél

Prologis Park Teresin

26 247 m²

Schenker

Prologis Park Budapest-Sziget

20 589 m²

UTi

Prologis Park Budapest-Gyál

19 584 m²

Diebold

Prologis Park Prague D1 East

13 747 m²

L’OREAL

 

BEFEKTETÉSEK

 

Az elmúlt hat hónap a befektetések szempontjából is jelentős volt a Prologis számára:

 

·      átadták a Globus, Csehország egyik legnagyobb hipermarket üzemeltetője számára fejlesztett személyre szabott (BTS) létesítményt, amely 28 916 négyzetmétert foglal el a Prologis Park Prague-Jirny területén;

 

·      egy 19 111 négyzetméteres BTS létesítményt adtak át az UPM Raflatac számára, a Prologis Park Wrocław V területén. A vállalat az UPM csoport Fejlett Technológiai Anyagok divíziójának alapító tagja, és az öntapadós címkék vezető gyártója. Ezzel a befektetéssel a Prologis megkezdte ötödik disztribúciós parkja építését a wrocław-i régióban;

 

·      befejezték a Prologis Park Janki harmadik, 18 665 négyzetméteres épületének fejlesztését – ez az első spekulatív építkezés a lengyelországi piacon a pénzügyi krízis óta;

 

·      elkezdődött a szlovákiai Prologis Park Bratislava hetedik, 24 504 négyzetméteres épületének fejlesztése – az épület átadása az év harmadik negyedévében várható.

 

„A Prologis továbbra is az első számú ipari terület tulajdonos és üzemeltető a régióban. Az erős piaci verseny ellenére új ügyfeleket tudunk bevonni portfóliónkba, és örömmel mondhatom, hogy meglévő ügyfeleinkkel virágzó kapcsolatokat ápolunk az egész régióban” – mondta Ben Bannatyne, a Prologis közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatója. „A legvonzóbbak továbbra is a felső- és alsó-sziléziai piacok, és a szlovákiai és romániai portfóliónk is teljes kihasználtsággal üzemel. Ezek az eredmények egyértelműen igazolják döntésünket, miszerint nem BTS projekteket építünk másod- és harmadlagos helyszíneken, hanem központi piacokon elhelyezkedő logisztikai parkokat fejlesztünk, összhangban ügyfeleink területigényeivel, és üzletfejlesztési szükségleteivel.”