Új tulajdonosa van a Párisi Udvarnak

Tegnap, zárt ülésen döntött az V. kerület önkormányzata a Belváros egyik legszebb épületének, a Párisi Udvarnak az eladásáról. A Város Szíve blog értesülései szerint a vevő a Párizs Property Kft., mely 2,1 milliárd forintot fizet a régóta üresen álló műemlék ingatlanért.

Párizsi Udvar - Wikimedia Commons2010-ben úgy volt, hogy az SCD Group veszi meg az önkormányzati tulajdonban levő, régóta kihasználatlan Párisi Udvar épületét a déli Klotild Palotával és a Szent István tér 15-tel együtt. A cég végül a szerződést, a gazdasági válságra hivatkozva nem írta alá.

 

Tavaly nyáron vett új fordulatot az ügy, amikor ez az épület is belekerült abba a négy belvárosi műemlék ingatlanból álló csomagba, amit a polgármester együtt kívánt értékesíteni.

 

Legutóbb külön-külön hirdették meg újra a négy műemléket, végül tegnap a Párisi Udvar esetében zárt ülésen eredményt hirdettek – számolt be a blog.

 

Az 1913-ban átadott eklektikus stílusú ház bankszékháznak épült, a földszinti passzázson üzletsor, fölötte helyezték el az irodákat, a felső szinten lakásokat alakítottak ki. A tégla- vasbeton épülethez az üveget Róth Miksa, a kerámia díszburkolatokat Zsolnai gyára szállította.

 

Az épület elhanyagoltsága ellenére is rendkívül látványos helyszíne volt a  Suszter, baka, szabó, kém angol-francia-német thriller kulcsjelenetének.