Új betelepülő Polgáron – Jabil Circuit

A világszerte 110.000 főt foglalkoztató, amerikai elektronikai vállalat, a Jabil Circuit a tiszaújvárosi és ukrajnai gyárai raktárigényének kielégítésére a Polgár Ipari Parkban terjeszkedik. A 4200 m2-es ipari csarnok fejlesztése közel 613 millió forintos beruházást jelentett, ami 48,55%-os pályázati támogatással valósult meg. A csarnokot ünnepélyes keretek között 2011. július 15-én Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg.

Az Észak-Alföldi Operatív Program pályázatán a Polgár Ipari Parkot vezető és üzemeltető Polgár-Invest Kft. szerepelt sikerrel és nyerte el a közel 50%-os támogatást. Az irodai területekkel közel 4500 m2-es ipari csarnok kivitelezése 2010 novemberében indult el, és a Jabil kivitelezés közben felmerült igényeinek eleget téve az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban zárult le.  A csarnok tervezésekor és a beszállítók kiválasztáskor szigorú fenntarthatósági szempontok érvényesültek, melyek jelentősen túlmutatnak az előírásokban meghatározott követelményeken. Így esett például a választás a Magyarországon egyedülálló DML mágneses indukciós világítási rendszerre, mely 50%-os energiatakarékosságot jelent. A speciális szendvicspanel falak és duplafegyverzetes tető technológiák alkalmazásával pedig a korábban alkalmazott technológiákhoz képest kétszeresére javult a csarnok hőszigetelése.

A bővülő igények és növekvő megrendelések miatt vált szükségessé a Jabil számára egy új, a hazai és ukrajnai gyár igényeit egyaránt kielégítő teljes körű raktározási feladatokat ellátó telephely létrehozása. A polgári raktár létszáma 35 fővel indul, melynek egy részét Tiszaújvárosból helyezi át a vállalat, a többi pozícióra munkatársakat vesz fel. A létszám a későbbiekben bővülhet, azonban erre vonatkozó részletekkel a Jabil még nem tud szolgálni. Az új raktár bérlete teljes mértékben Jabil beruházásban történik, az a 2011.06.03-án bejelentett állami támogatáshoz nem köthető – nyilatkozta Palásti Lajostól, a Jabil Circuit Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Polgár város és az ipari park közös érdeke a munkahelyteremtő multinacionális vállalatok betelepülése az ipari parkba. Polgár város önkormányzata számos intézkedéssel, többek a között a középfokú szakképzés átalakításával kíván megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerőt biztosítani a potenciális betelepülőknek. A helyi szakközépiskola 2012 januárjában elindítja a felsőfokú technikusi, majd 2012/2013. tanévre a logisztikai, technikusi és IT középfokú szakképzéseket.

A csarnokátadó ceremóniát követően kerekasztal beszélgetés keretein belül azaz ÉARFÜ képviselője, Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke és Borbély Klára, a Trenkwalder Kft. régióvezetője a régió erősségeire, az ipari parkok munkahelyteremtő képességére és annak szükséges feltételeire keresték a választ.