TriGránit: nincs realitása az összeomlásnak

Mire számít Magyarország és egyben a régió legnagyobb ingatlanfejlesztője az elmúlt hetek tőkepiaci eseményei után? Milyen hatással lehet egy esetleges második recesszió az ingatlanfejlesztési piacra? Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója válaszolt a Portfolio kérdéseire.

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak kifejtette, hogy a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válság felkészületlenül érte a világot, lassú volt a piacok reakciója. Az 1929-33-as válság óta eltelt majd’ 80 év elaltatta a gazdaság és a politika szereplőit, nem voltak elővehető, kipróbált menetrendek, megoldások. Azóta is zajlik a közgazdászok, gazdaságpolitikusok, politikusok között a vita arról, hogy a válság vajon U-, V- vagy W-típusú – tette hozzá a legnagyobb közép-európai ingatlanfejlesztő vezetője.

 

Török Árpád elmondta, “a nemzetközi polémiát figyelemmel kísérve, saját és szakmai szakértők véleményére alapozva úgy gondolom, hogy nem vagyunk eléggé védettek egy újabb válság bekövetkezésével szemben. A pénzpiacok bizalma megrendült a korábban szinte biztos pontnak tekintett Egyesült Államokkal szemben, a piacok hektikusak, ropognak az EU keretei. A piacok szereplői idegesek, gyorsabban, néha túl gyorsan reagálnak. Összességében azonban úgy vélem, hogy sem az 1929-33-as, sem a 2008-as válság méretét elérő összeomlásnak nincs realitása, mert ez hosszú távon sem Európának, sem az USA-nak, sem Kínának nem érdeke. E három erőközpont érdekeivel szemben pedig semmi sem tud tartósan fennmaradni.”

 

A cikk folytatása itt olvasható