Tavaly így alakult a turizmus az országban

A KSH előzetes adatai alapján 2011-ben Magyarországon a szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak. A visszaesés azonban nem általános; míg a külföldi vendégéjszakák száma 3%-kal nőtt, a belföldieké 4%-kal csökkent. Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégéjszakák száma nőtt (összességében 4,5%-kal), ezzel szemben a Balatonnál mindkét mutató esetében visszaesés tapasztalható.

• Észrevehető egy minőségi eltolódás: míg a szállodák 6%-kal több vendéget regisztráltak, addig a panziókban 23%-kal kevesebb vendég fordult meg. A szállodákon belül is vannak különbségek:, a négycsillagos hotelekben az elmúlt évek jelentős kapacitásbővülése ellenére közel 10%-os volt a vendégszám növekedés, az ötcsillagosokra stagnálás, a háromcsillagosokra enyhe, míg az ez alatti kategóriára jelentősebb visszaesés volt jellemző. A wellness szállodák különösen jól teljesítettek, 26%-kal több vendéget fogadtak, mint egy évvel ezelőtt.

 

• A szobaárak egy százalékkal növekedtek, Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három–ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára 9 200 és 34 600 Ft között volt.

 

• A Magyarországon megrendezett konferenciák száma immár második éve növekedést mutat, derül ki a Kongresszusi Iroda első három negyedéves felméréséből. A nemzetközi rendezvények száma 22%-kal, a résztvevők száma 19%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szállodák tartják vezető pozíciójukat a konferenciahelyszínek tekintetében, részesedésük közel 74%-os.

 

• A lassuló európai és magyarországi gazdasági növekedés miatt nehéz megjósolni mi várható 2012-ben, mindenesetre vannak bíztató jelek.

 

• Az üdülési csekket felváltó SZÉP kártya, valamint a devizahitelek fix árfolyamú törlesztése egyaránt növelheti a belföldi keresletet. A gyenge forint szintén inkább a belföldi utazások felé terelheti az embereket, a külföldiek számára pedig olcsóbbá válik a magyarországi tartózkodás. Emellett a főleg külföldi vendégekre alapozó szállodák szobaárai euróban vannak, így a magas árfolyam kedvező számukra.

 

• A budapesti repülőtér 2011-ben rekordforgalmat ért el, ami bizakodásra adhatna okot, azonban a nemzeti légitársaság közelmúltbeli csődje komoly fenyegetést jelent a külföldi vendégéjszakák számára nézve.

 

Fejlesztések


• 2011-ben 9 új szálloda kezdte meg működését Budapesten, több mint 600 új szobával bővítve a kínálatot. 2012-ben újabb 6 db hotel átadását várjuk, ami további 500 új szobát jelent. A szállodafejlesztéseknél viszont mindig nagy a bizonytalansági tényező a megnyitás időpontjának tekintetében.

 

• Vidéken is épülnek új szállodák, legtöbbjük uniós támogatással. Ezek elsősorban wellness hotelek, de a jelentősebb új ipari beruházásokhoz kapcsolódóan (Győr, Kecskemét) megjelentek az üzleti turizmusra alapozó szállodák is.