Stagnál az európai irodapiac

A Jones Lang LaSalle Európai Iroda Indexe alapján ez már a harmadik negyedév, amikor enyhe bérleti díj csökkenést mutatnak a statisztikák; 0,4%-kal csökkent az európai összesített bérleti díj 2012 második negyedévéhez képest és 0,5%-kal 2011 harmadik negyedévéhez képest.

A főbb európai piacokon a legmagasabb bérleti díjak Madridban 2%-kal, Milánóban és Párizsban pedig 1,9%-kal csökkentek. Azonban Párizsban ez a bérleti díj csökkenés nem tükrözi az üzleti negyedben történt bérleti díj-növekedést.

 

A Jones Lang LaSalle European Office Clock kutatása – mely azt illusztrálja, hogy a bérleti díj-ciklus mely pontján állnak aktuálisan a legmagasabb bérleti díjak – egyértelműen azt mutatja, hogy az európai bérleti díjak az óra 12-es és 6-os állása körül csoportosulnak. Milánó és Zürich iroda bérleti díjai elhagyták a 12 órát, ami azt jelenti, hogy a bérleti díjak csökkenése várható 2012 végéig.

 

A bérbeadási aktivitás némileg visszaesett a harmadik negyedév során. Az iroda bérbeadások összege 2,3 millió négyzetméter körül alakult, így az előző negyedévhez képest 5%-os visszaesés volt tapasztalható. A 24 európai piac mintegy felénél a harmadik negyedév teljesítménye volt eddig a leggyengébb 2012-ben. Bár az egész évre vonatkozó előrejezés 2011-hez képest 10%-os csökkenést jósol, még így is összhangban marad a 10 éves átlaggal.       

 

A bérbeadási piacról Dr. Lee Elliot, a Jones Lang LaSalle EMEA régiós piackutatási részlegének vezetője a következőket mondta: „A bérlők Európa-szerte várakozó álláspontra helyezkedtek. A gazdasági kilátásokra vonatkozó bizonytalanság miatt a legtöbb vállalat óvatosabb a döntéshozásban. A bővülésekkel egyelőre várnak, a bérbeadási aktivitást főként a bérleti szerződések által kínált lehetőségek adják.”         

 

Az üresedési ráta csökkenő tendenciát mutat

 

Az európai összesített üresedési ráta 20 bázisponttal csökkent az elmúlt 3 hónapban, köszönhetően a folyamatosan alacsony szinten maradó kínálatnak. A moszkvai kihasználatlanság 140 bázisponttal csökkent, és csökkenést regisztráltak az összes német piacon, illetve Párizsban is. Londonban és Varsóban emelkedett legnagyobb mértékben az üresedés, 70 bázisponttal mindkét városban.

 

A budapesti irodapiac a válság kezdete óta tartó gyenge teljesítményéről még mindig nem tudott gyorsabb iramra váltani. Az üresedés tovább emelkedett; 21,5%-kal jelenleg a budapesti a legmagasabb az EMEA régió irodapiacai között. A harmadik negyedév során 95 590 m2 irodát adtak bérbe, ami hasonló az év eddigi negyedéves teljesítményeihez, de 14%-kal alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedévében. A legmagasabb bérleti díj változatlanul 20 euró/m2/hó és a kínálati bérleti díjak is változatlanok.    

 

10%-os emelkedés a fejlesztői aktivitás terén

 

Bár a legutóbbi előrejelzések alapján a tavalyi évhez képest 10%-kal magasabb fejlesztési aktivitás várható 2012-ben Európa-szerte, ez még mindig mintegy 30%-kal marad el a 10 éves átlagtól.

 


Az európai befektetési volumenben az iroda tranzakciók dominálnak

 

2012 harmadik negyedévében az iroda befektetési volumen elérte a 13 milliárd eurót, így a teljes kereskedelmi ingatlanpiac (iroda, kiskereskedelmi-, ipari ingatlan és hotel) befektetéseinek 50%-át tette ki. Míg a második negyedévhez képest 14%-os csökkenés volt mérhető, az év eddig eltelt időszakában 18%-kal magasabb volt a befektetési összeg, mint 2011 azonos időszakában. Ez az emelkedés a likvid londoni, párizsi, német és skandináv piacok erős befektetői aktivitásának köszönhető.

 

A legalacsonyabb hozamok stabilak maradtak, csak 4 piacon regisztráltak mozgást az indexben vizsgált 24 piac közül. Barcelonában 25 bázisponttal, Hágában és Utrechtben 15 bázisponttal emelkedtek a hozamok, mivel a gazdasági kilátások miatt állandósult a befektetői bizonytalanság, míg Párizsban 25 bázispontos csökkenést regisztáltak.

 

Chris Staveley, a Jones Lang LaSalle európai iroda tőkepiaci részlegének a vezetője hozzátette: „A gyenge bérlői piac ellenére a tőkeérték index 0,5%-kal nőtt a negyedév során. Ezt főként a párizsi hozamok csökkenése generálta, ami a befektetők likvid európai piacok iránti kitartó érdeklődésének tudható be, illetve a stabil gazdasági feltételekkel rendelkező piacok bérleti díj emelkedésének köszönhető. A tőkeérték rövidtávon stabil marad, bár a hozamok nőhetnek néhány dél-európai országban, például Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban.”