Sokat javult a KKE ingatlanpiacok átláthatósága

A Global Real Estate Transparency Index szerint a régió országai előbbre léptek a ranglistán 2014-ben. Magyarország a harmadik piac Közép-Kelet Európában, amely a globális ranglistán javított a két évvel ezelőtti eredményén.

A JLLés a LaSalle Investment Management közös, kétévente megjelenő „Global Real Estate Transparency Index” 2014-es tanulmánya alapján a vizsgált piacok 80 százalékán fejlődés tapasztalható az ingatlanpiaci transzparenciában 2012 óta. A piackutatás szerint a világ legtranszparensebb országai az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Franciaország. A legnagyobb fejlődést felmutató országok Kenya, Katar, Ghána, Nigéria és Románia.

 

A tanulmány 102 ország transzparenciáját vizsgálja 115 tényező figyelembevételével. A legfontosabb transzparenciát segítő tényezők közé sorolható például a kormányzati szervek felismerése arra vonatkozóan, hogy a transzparens környezet hatással van a befektetésekre és általánosságban az életminőségre is. Fontos még a média tájékoztató szerepe is a korrupció, botrányok, üzemi balesetek eseményeiről. Jelentős többek között az átlátható adatközlés és fenntarthatósági folyamatok előtérbe helyezése.

 

A 2014-es Index szerint Szubszaharai Afrika országai most kezdik felépíteni a kereskedelmi ingatlanpiacaik infrastruktúráját és a 2012-es és 2010-es tanulmányok leggyorsabban fejlődő piacaihoz (2012-ben Mexikó, Indonézia, Dél-Korea, Törökország; 2010-ben pedig Brazília, Oroszország, India és Kína) hasonlóan reagálnak a külső érdeklődésekre.

Legnagyobb javulás transzparencia terén 2014

„Minden vizsgált ciklus során megfigyelhető, hogy a legnagyobb fejlődést mutató országokban általában a közvetlen tőkebefektetések fellendülése tapasztalható. Ez a párhuzam azzal magyarázható, hogy a befektetők megkövetelik a transzparenciára irányuló reformokat és a kormányzatok gyorsan fel is ismerik, hogy a nem eléggé transzparens piacokon a befektetések elmaradnak” – mondta Jeremy Kelly, a JLL globális piackutatási igazgatója. „Kenya erre nagyon jó példa. A múlt évben jelentősen megugrott a tőkebefektetések volumene és ezzel egyidejűleg az idei transzparencia elemzés szerint itt volt a legerősebb a fejlődés az összes piacot tekintve.”      

 

Az elmúlt 10 év során Közép-Kelet Európában jelentős fejlődés mutatkozott a transzparencia tekintetében. Lengyelország, Csehország és Magyarország a legnagyobb javulást felmutató országok az elmúlt évtizedben; a JLL minősítése szerint a „semi-transparent” kategóriából a „transparent” kategóriába emelkedtek fel. A leglátványosabb elmozdulás Románia esetében volt látható: 10 helyezést ugrott a ranglistán és jelenleg a 30. helyen áll.  Az EU törvénykezése egyre inkább hangsúlyossá válik az országban és a korrupció elleni törekvések eredménye, valamint a jogrendszer hatékonyságának javulása is megmutatkozik.

 

A 2014-es eredmények alátámasztják a befektetések és az átláthatóság közötti összefüggést. A határokon átnyúló befektetési aktivitás kulcsfontosságú a piacok transzparenciájának fejlődése szempontjából. A javuló transzparencia szorosan együtt mozog a növekvő tőkebefektetési eredményekkel. Ez támogatja az információ szabad áramlását, illetve a helyi ingatlanpiaci jog következetes alkalmazását. Csak néhány ország pozíciója romlott az előző felméréshez képest. Ezek közé tartozik Ukrajna, melynek esetében láthatjuk, hogy milyen gyorsan tudja a politikai bizonytalanság aláaknázni egy ország transzparenicáját.   

 

A következő néhány évben a következő faktorok lesznek hatással a transzparenciára: a közösségi média növekvő szerepe, a crowdsourcing és technológia, az Y generáció növekvő elvárásai, valamint a fenntarthatósági eszközök elterjedése. A JLL előrejelzése szerint Szubszaharai Afrika és a BRICS országok további lendületet vesznek majd az átláthatóság terén.