Ránk dől a szemét – százmilliós uniós bírság jöhet

Lassan zöldül az ország

Akár százmilliókat is bukhat Magyarország, amiért még mindig nem sikerült kiépíteni az országos szelektív hulladékgyűjtést – hívta fel a figyelmet a Figyelő friss számában Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár. Budapesten már felállt a rendszer, vidéken azonban továbbra is komoly a lemaradás, a rezsicsökkentés okozta veszteségek miatt pedig további csúszás várható.

Illés Zoltán szerint legalább egy évre lenne szükség ahhoz, hogy az országos szelektív hulladékgyűjtő hálózatot létrehozzák, ennek feltétele a 20 utóválogató kialakítása és a három különböző típusú szemét gyűjtésére alkalmas kuka, amely minden háztartás számára elérhető. A szükséges beruházás mértéke 200 milliárd forintot is felemészthet – állítja Illés. Itthon a szemét 75 százakét annak ellenére rakják le válogatatlanul, hogy már 2015 óta szelektíven kellene gyűjteni a háztartási hulladékot. Az unió azonban egy év haladékot adott nekünk, hogy teljesítsük az 50 százalékos elvárt szintet. A határidő január elsején járt le.

Ha az unió kötelezettségszegési eljárást indít ellenünk, az több milliárd forintnyi büntetést vonhat maga után. Az első euróban számolt milliós büntetés után napi 100 ezer eurót fizethetünk az uniónak az elmaradás miatt.

A rezsicsökkentés is lassítja a szelektív hulladékgyűjtést

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, az önkormányzati kézben lévő hulladékkezelő cégek a rezsicsökkentés miatt már legalább 60 milliárd forintos veszteséget könyveltek el az elmúlt időszakban. Ilyen veszteségek mellett nyilvánvalóan nem marad kapacitás a szelektív hulladékgyűjtés kialakítására sem. Több város már át is adta a hulladék kezelését a Katasztrófavédelemnek, miután nem tudták kigazdálkodni a működés.

Nemzeti Kukaholding április elsejétől

Lázár János február 10-én megerősítette, hogy a kormány a szemét ügyét is állami fennhatóság alá akarja szervezni. Az Orbán-kormány célja az lenne, hogy hulladék gazdálkodásban is megszűntessék a profitot, és leverjék az árakat. Ennek érdekében április elsejével létrehozzák a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőt – ezt már Szabó Zsolt mondta, aki az NFM-ben felel a területért. A cél az, hogy az ország 171 hulladékkal foglalkozó cégét egy tulajdonos alá, vagyis az állam felügyelete alá rendezzék, így pedig központilag tudják majd az árakat szabályozni és a szolgáltatást biztosítani. A központosítás jegyében a tervek szerint 20-30 céget meg is szüntetnének. Az országos szelektívgyűjtő rendszer kialakítását jelentősen felgyorsíthatja a központi irányítású vállalat felállítása, amelynek bejegyzése már meg is történt.

Nem csak a háztartási szeméttel vagyunk elmaradásban

„Az irodák sem állnak jobban országos szinten a szelektív hulladékgyűjtéssel, bár az általunk kihelyezett és ürített szelektív kukákkal ösztökélni tudjuk partnereinket a környezettudatosságra.” – mondta az Azurio Clean Kft. ügyvezetője, Kardos Ádám. A szelektív hulladékgyűjtés elkötelezett híveként ismert cég vezetője szerint Budapesten legjobb esetben is csak minden ötödik iroda válogatja a szemetét, és a vidéki helyzet még ennél is elkeserítőbb. A kereskedelmi szektornak és az államnak is bőven van még tennivalója ezen a téren.