Nincs ok panaszra Győrben: tarol a kiskereskedelmi piac

A vidéki városok között nagynak számító, 76.000 négyzetméteres kiskereskedelmi állományával és erős vásárlóerejével Győr kiskereskedelmi piaca a magyar regionális városok közül az egyik legérettebb és legstabilabb. Ehhez nagyban hozzájárul Szlovákia közelsége is, amely jelentősen megemeli a városban működő négy bevásárlóközpont látogatóinak számát- állítja a CA Immo, a győri Dunacenter bevásárlóközpont tulajdonosa.

Debrecen és Szeged után Győrben a legnagyobb a kiskereskedelmi állomány; a megyeszékhely mintegy 76.000 m2 kiskereskedelmi területtel rendelkezik négy modern bevásárlóközpontban. A központok között található belvároshoz közeli, klasszikus bevásárlóközpont és tipikusan az autós forgalomra építő, városszéli kiskereskedelmi park.

A megyeszékhely vásárlóereje kimagasló. A főváros után Székesfehérvár és Győr a leggazdagabb megyeszékhely, ahol alacsony munkanélküliség, az országos átlagnál magasabb jövedelem és költési hajlandóság jellemző a városra. A szlovák határhoz való közelség tovább erősíti a helyi keresletet.

„Szlovákia közelsége a többi vidéki városhoz képest egyedi helyzetet teremt a győri kiskereskedelmi piacnak. A város egyértelműen profitál a leggazdagabb szlovákiai régióból érkező bevásárló turizmusból, ami a gyenge forint és az erősödő árérzékenység miatt várhatóan a közeljövőben is kitart” – tette hozzá Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi vezetője, a győri Dunacenter bevásárlóközpont tulajdonosa.

A CBRE ingatlan-tanácsadó elemzése alapján a város lélekszámát figyelembe véve (kb. 131.000 fő), Győrben kb. 585 négyzetméter eladótér jut egy lakosra, ami a legmagasabb értéknek számít Magyarországon. A négy modern kereskedelmi központ mellett említést érdemel a belvárosi bevásárló zóna, ami sok regionális piaccal ellentétben viszonylag erős szerepet tölt be a város kiskereskedelmi kínálatában. A győri kiskereskedelmi piac stabilitását alátámasztja a város egyik bevásárlóközpontjának első félévi adatai. A Dunacenter tulajdonosa szerint a pláza idei első hat hónapjának számai már javuló tendenciát mutatnak a retail szegmensben, hiszen az előző évekhez képest jó eredménnyel zárták az időszakot.

A Dunacenter két és fél évvel ezelőtti megnyitása óta stabil szereplője a város ingatlanpiacának; a 16.300 négyzetméter alapterületű épületben több mint 10 üzlet és szolgáltatóegység található. A  plázában elenyésző a nem-fizető bérlők száma, a tulajdonos szerint ez leginkább a mikro-környezet, Győr város kimagasló vásárlóerejének és a Dunacenter minőségi bérlői összetételének köszönhető.

„Ha egy bizonyos piaci szegmensben vagy vonzáskörzetében túlkínálat van bevásárlóközpontokból, a meglévő vásárlóerő nem lesz képes eltartani az összeset és a gyengébbek óhatatlanul veszteségesek lesznek, ennek következtében pedig megnő a fizetési problémákkal küszködő bérlőik száma.” – tette hozzá Gulyás Ede.


Város

Kiskereskedelmi állomány (m2)

Kiskereskedelmi ellátottság (m2/1000 fő)

Budapest

928,000

539

Debrecen

98,500

475

Szeged

89,200

526

Győr

76,300

585

Kecskemét

64,900

578

Pécs

56,100

356

Székesfehérvár

53,600

526

Miskolc

50,500

299

Nyíregyháza

39,300

334