Mi várható az irodapiacon?

Az ingatlan tanácsadókat tömörítő BRF (Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma) ma tette közzé a 2012 első negyedévre vonatkozó irodapiaci adatait. Nézzük, hogy Gulyás Ede, a CA Immo, Magyarország egyik vezető ingatlanbefektetési társaság ügyvezetője szerint mire számíthatunk!

 

„Tavaly év végéig nagy területet érintő megállapodásokat kötöttek a budapesti irodapiacon, mely önmagában pozitív eredmény, azonban ezek jelentős része sajnos nem a rendelkezésre álló üres területek felszívását és ezáltal az üresedés érdemi csökkenését jelenti, mivel a tranzakciók megközelítően 75 százalékában hosszabbítás és átköltözés történt. A kecsegtető adat ellenére ugyanis nem egy dinamikus piacot látok, hanem egy helyben toporgót és sokkal inkább feltételeiben átstrukturálódót. Érzékelve a piaci mozgásokat, nem gondolom, hogy ez megváltozna a közeljövőben, annak ellenére, hogy a CA Immo-nál is folyamatban vannak reményteljes bérleti tárgyalások; az idei év első negyedévében összesen több mint 6000 m²területre kötöttünk új-, hosszabbítási vagy bővülési szerződést az iroda-és logisztikai ingatlanjainkban.

 

Visszafogott irodafejlesztésre számítok az elkövetkező három-négy évben és nagy valószínűséggel lesz olyan év is, amikor egyáltalán nem lesz fejlesztés. Finanszírozás hiányában szinte csak jelentős előbérlettel rendelkező projektek építésébe kezdenek bele a fejlesztők. Spekulatív, azaz az építkezés megkezdésekor még bérlővel nem rendelkező fejlesztések a lelassult bérleti tranzakciók miatt sem épülnek, mindamellett kiemelném, hogy ezek közül azok járhatnak sikerrel, akik jó minőségű és jó lokációjú ingatlant építenek megfelelő marketing kommunikációs támogatással, valamint stabil fejlesztői háttérrel rendelkeznek. Rájuk kiemelten figyel a felvevő piac, hiszen ők azok, akik a legrugalmasabb elhelyezési lehetőségeket kínálhatják a bérlők számára.

 

A bérleti díjak tekintetében sem számítok rövidtávon változásra; az elmúlt egy évben már így is sok esetben agresszív árazást tapasztaltunk a bérlők részéről, nem gondolom, hogy ennél lejjebb mozdulnának a kondíciók. Pozitív irányú elmozdulást hosszabb távon pedig akkor tudok elképzelni, ha hiány lesz irodakínálatban és megindul a kereslet a bérlők részéről.”