Merre tart az irodapiac?

Nincsenek nagy változások a hazai irodapiacon. A helyzet nem romlott drámaian, a lassú javulás azonban, amire egy évvel ezelőtt még többen számítottak, nem következett be.

Az üresedési szint mellett stabilizálódó bérleti díjak figyelhetők meg. Nagy zöld forradalomról a hazai irodapiac esetében – a fejlesztések alacsony számának következtében – még nem beszélhetünk, Kay-Uwe Blandow, az IVG ügyvezetője szerint inkább csak felvettük a nemzetközi trendeket. Az elmondható, hogy a bérlők is egyre inkább igénylik a zöld irodákat, ezért ennek a kritériumnak is meg kell felelni, de a döntést elsősorban továbbra is a lokáció és az ár befolyásolja. A kihasználatlansággal kapcsolatban a többség viszonylag “optimista”, hiszen stagnálást vetít előre, a jelenlegi szintek közelében. A panel résztvevőinek többsége is emellett szavazott; Blandow szerint a jó épületeknél a kihasználatlanság csökkenni fog, a rosszaknál viszont nőhet.

A panel szavazásán kiderült, hogy a válaszadók 91%-a szerint a nem prémium, “A” kategóriás budapesti irodák bérleti díja jelenleg 11 euró alatt van, ami jelentős arány. De az összes válaszadó 45%-a szerint azonban még ennél is alacsonyabb ez a szám: vagyis kevesebb mint 10 euró. A közönség alig 9%-a vélte úgy, hogy a jellemző bérleti díj meghaladja a 11 eurót. Az óvatos hangulat az egyik legfontosabb ingatlan- és irodapiaci mutató alakulásával, a 2012-re vonatkozó irodapiaci kihasználatlansággal kapcsolatban sem tört meg. A 17%-nyi növekedésre (vagyis a hazai bériroda területek üresen álló részének növekedésére) leadott voks mellett, 54%-ban voltak azok, akik stagnálást várnak a jövő évtől, míg 29% tudja elképzelni az üresedési ráta csökkenését (ami vélhetően annak köszönhető, hogy szinte megszűntek az új fejlesztések).