Még mindig vonzó célpont az ipari ingatlan a régiónkban

Az ipari ingatlanokba való befektetés szintje stabil maradt az elmúlt negyedévekben Közép- és Kelet-Európában, derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból. Az ingatlanállomány bővülése és a fejlesztők eladási szándéka együtt növelte a szektor likviditását: 2012 első félévében 375 millió eurónyi ipari ingatlan cserélt gazdát.

A növekvő aktivitás mögött olyan okokat láthatunk, mint a relatíve alacsony bérleti díjak és a nyugat-európaihoz képest vonzó hozamok. Közép-Európa országait több befektető Németország olcsóbb alternatívájának tekinti., Csehország és Lengyelország stratégiai lokációja és ez utóbbi országban zajló jelentős közútfejlesztések sok beruházónak komoly lehetőséget kínálnak. „A befektetők a legjobb lokációkra, új épületekre és lehetőleg minél rövidebb megtérülésre fókuszálnak, azonban ezen ingatlanok korlátozott kínálata arra sarkallhatja a fejlesztőket és tulajdonosokat, hogy ingatlanjaikat egyre magasabbra pozícionáljanak. A jelenlegi fejlesztéseket figyelembe véve a régió ipariingatlan-szektorában emelkedő befektetői aktivitásra számítunk 2013-ban is.” – nyilatkozta Mike Atwell, a CBRE közép-európai tőkepiacokért felelős igazgatója.

 

Néhány kivételtől eltekintve a kihasználatlanság a szektorban az elmúlt években csökkent, így a kínálat bizonyos lokációkban egyre szűkebb. Az új bérlői igények elmúlt negyedévekben tapasztalt visszaesése ellenére a teljes aktivitás erősebb maradt a vártnál és jelentősen felülmúlja a 2010-es szintet. Továbbra is jellemző azonban, hogy spekulatív fejlesztések nem indulnak Oroszországon és Lengyelországon kívül, a legtöbb fejlesztő inkább meglévő portfóliója csökkenő kihasználtságára koncentrál. Az alacsony bérleti díjak szintén nem kedveznek az új fejlesztések beindulásának.