Magyar cégként elsőként kapott Very Good minősítést a Strabag

¬A STRABAG Property and Facility Services Zrt. első magyarországi üzemeltető cégként a BREEAM in use angol minősítési rendszerben VERY good **** minősítést szerzett az IVG Hungary Kft. tulajdonában álló Stefánia Parkra, ezzel is bizonyítva környezettudatos működését.

A 2007-ben teljesen felújított Stefánia Park mintegy 5.320 négyzetméter bérbeadható területtel, mélygarázzsal, felszíni parkolóval és saját belső kerttel rendelkezik. A felújítása folyamán a fejlesztő IVG a környezettudatos megoldásokra törekedett, mind az építési anyagok kiválasztásában, mind pedig a gépészeti és egyéb rendszerek kialakításában.  

A Breeam In Use minősítési rendszer három kategóriában (Asset – épület, Building Management – üzemeltetés, Organisational – szervezet) ad lehetőséget a megmérettetésre. Alapfeltétel, hogy az adott ingatlan legalább két éves működést tudjon felmutatni. A STRABAG PFS Zrt. az általa legjobban befolyásolható, az üzemeltetési szolgáltatását legjobban mérő Building Management kategóriában szerezte meg a minősítést ezen „A” kategóriás irodaház vonatkozásában. A több hónapig tartó minősítési folyamat eredménye: Very Good – **** minősítés lett, melyet Magyarországon FM üzemeltető cég még nem szerzett meg.

„Örömünkre szolgál, hogy piacvezető FM cégként mi lehettünk az első üzemeltető hazánkban, aki megszerezte ezt a minősítést egy környezettudatos irodaház vonatkozásában, mert azt gondoljuk, hogy energiatakarékos üzemeltetésünk és környezetvédelmi elkötelezettségünk bizonyítékán túl ez az eredmény ügyfeleink felé is jelzi, hogy szolgáltatásaink alacsonyan tartják a járulékos költségeket, és ez jelentős üzleti előnyt biztosít számukra. Egyúttal szeretnénk megköszönni a tulajdonos IVG Hungary Kft.-nek és az irodaház bérlőinek az audit során nyújtott támogatását és együttműködését.” – mondta Vágó László, a STRABAG PFS Zrt. vezérigazgatója.

„Úgy gondolom, hogy a minősítés kiváló bizonyítéka annak,  hogy  a környezettudatosság minden tekintetben megtérül, hiszen túl azon, hogy óvjuk környezetünket  az üzemeltetés költsége is  alacsonyabb. ” – fűzte hozzá  Kay-Uwe Blandow,  az IVG Hungary ügyvezető igazgatója. Azzal, hogy a Strabag PFS Zrt. sikeresen részt vesz a BREEAM In-Use rendszer épületüzemeltetésekre kidolgozott minősítésében azt bizonyítja, hogy hazai épületeknél is sikeresen lehet alkalmazni a nemzetközi normákra épülő zöldépület-minősítési rendszereket akkor, ha az üzemeltető cég a szigorú előírásoknak megfelelően üzemelteti az épületet és elkötelezettséget mutat a környezetbarát és fenntartható stratégiák iránt.” – tette hozzá Barta Zsombor, az Európai zöldépület minősítések program vezetője.

A „BREEAM-In-Use” olyan rendszer, amely segíti a létesítmény menedzsereket az üzemeltetési költség csökkentésében, és javítja a már felépült épületek környezetvédelmi mutatóit. A rendszer egy egyszerűen alkalmazható felmérési metódusból és egy független minősítési folyamatból áll, amely egyértelmű és áttekinthető útmutatást ad a fenntarthatóság növeléséhez.