Leállnak az irodafejlesztések?

Több olyan helyszínen is lakóingatlanok építésébe kezdhetnek ingatlanfejlesztők, ahol eredetileg bérirodaházat terveztek – írja csütörtöki számában a Magyar Idők.

A lap cikke szerint habár a szakemberek szerint alapesetben irodaházzal több bevételre tudnak szert tenni az ingatlanos cégek, az öt százalékra csökkentett forgalmi adó és a jelentősen kibővített otthonteremtési program a társasházakra irányíthatja a figyelmet.

A Magyar Időknek nyilatkozva Nagy Tibor, az Otthon Centrum Solutions üzletfejlesztési vezetője arról beszélt, hogy az általános piaci tapasztalat szerint azok a helyszínek, amelyek bériroda vagy lakóház építésére egyaránt alkalmasak, ott a fejlesztők inkább előbbi lehetőséget választják. A lakóingatlanok építésének öt százalékra csökkentett forgalmi adója és a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) bővítése ugyanakkor komoly változást hozhat ebben – tette hozzá.

Nagy Tibor rámutatott: már most van olyan jó fekvésű budapesti telek, amelyre eredetileg irodaházat terveztek, de amelyért rövid idő alatt két-három, társasházat tervező érdeklődő is jelentkezett már. A szakember szerint ez a lehetőség alapvetően Bel-Budán, Pest központjában és a Váci úti folyosón adott.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke szerint robbanásszerű változás nem várható, ám komplex fejlesztők – vagyis akik nem kizárólag irodaházakkal foglalkoznak – mérlegelhetik azt a lehetőséget, hogy a közeljövőben elsősorban lakóingatlanokkal foglalkozzanak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy irodaházakból ettől még nem lesz kevesebb, hiszen azon a piacon is vannak igények.

A cikk arra is kitér, hogy közben a kormány – annak érdekében, hogy a családok mielőbb hozzájuthassanak a csokhoz – részletes tájékoztatást küldött a programról a bankoknak. A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint a kabinet minden bankot arra kért, tegyenek meg mindent azért, hogy a családok mielőbb élhessenek az otthonteremtési program kedvezményeivel és a támogatásokat minél hamarabb folyósítsák. Az FHB és az OTP után rövidesen az Erste Bankban is elérhető lesz a csok – ismertetik a pénzintézet tájékoztatását.