Különösen erős kereslet volt az ipari ingatlanok piacán

Ötezer-ötszáz négyzetméteres átlagos bérelt területtel, három húszezer négyzetméter fölötti tranzakcióval és 19,1 százalékos üresedéssel, önmagához képest nagyon jól teljesített az ipari ingatlanpiac.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) – melynek tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Eston International, JLL és a Robertson Hungary – közzétette 2014 második negyedévéves ipari ingatlanpiaci adatait. A BRF bérbeadás céljára 1995 óta épített budapesti és Pest megyei ingatlanok adatait összesíti, amelyek alapterülete városi logisztika esetén minimum 2 000 négyzetméter és 5 000 négyzetméter logisztikai parkok esetében.

 

Új átadás nem volt a második negyedévben, így a teljes budapesti modern ipari ingatlan állomány továbbra is 1 848 000 négyzetmétert tett ki. Ehhez képest a negyedéves kereslet különösen erős volt, a teljes bérbeadási volumen kétszerese az előző negyedévben rögzített keresletnek és közel hatszorosa a 2013 második negyedévben mért bérbeadásnak.  Összesen 121 920 négyzetméterre kötöttek bérleti szerződést. A teljes kereslet 45 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, 30 százalékot képviseltek az új bérbeadások, és további 19 százalékot a bővülések. Három bérbeadást kötöttek húszezer négyzetméter feletti területre, a legnagyobb a DB Schenker új szerződése volt a Prologis Park Budapest-Szigetben összesen 26 600 négyzetméterre. A másik két nagy bérbeadás a Prologis Harbor Parkhoz kötődik, az egyik a Fiege szerződéshosszabbítása és bővülése 23 600 négyzetméteren, valamint a HOPI szerződéshosszabbítása a 20 500 négyzetméteren.  

 

bérlők megoszlása ipari q2A második negyedévben összesen 22 bérleti szerződést írtak alá, az átlagos bérelt terület 5 542 négyzetmétert tett ki, amely a legmagasabb volumen az elmúlt 2 év során. A bérbeadások 97 százaléka logisztikai parkokban történt, itt az átlagos bérelt terület mérete 6 590 négyzetméter volt, városi logisztikai parkokban pedig 822 négyzetméter.

 

A negyedév során jelentősen csökkent az üresedési ráta. Negyedéves összehasonlításban 2,6 százalékponttal, míg éves viszonylatban több mint 3 százalékponttal lett alacsonyabb, így jelenleg 19,1 százalék. Mind a logisztikai parkokban mind a városi logisztikában csökkent az üres területek aránya a teljes ipari ingatlanállományhoz viszonyítva. A nettó abszorpció is erős negyedévet tükröz, összesen 47 900 négyzetméterrel nőtt a bérbeadott területek aránya.