Közép-Európa továbbra az ingatlanbefektetők célpontja

A Cushman & Wakefield legfrissebb adatai szerint a fő közép- európai piacokon, mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia, a befektetői aktivitás az előző 5 évhez képest 6 százalékkal növekedett 2013-ban és így elérte a 958 millió eurót. Bár az előző negyedévekhez képest kevesebb befektetés történt, a pozitív befektetési kedv arra enged következtetni, hogy az idei összbefektetés mértéke hasonló lesz, mint 2012-ben.

2013 első negyedévének befektetéseivel kapcsolatban Charles Taylor, a Cushman & Wakefield partnere elmondta: “A befektetési aktivitás jelentősen megnövekedett. Több befektető magasabb kockázatot vállal és a régió fejlett országaiban nem csak kedvezőbb hozamokat és nagyobb gazdasági növekedést látnak, hanem egyre kedvezőbb likviditást is.”

 

A Norges és a Prologis Joint Venture üzletének létrejöttével, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon a befektetési volumen összesen 258 millió euróval növekedett. Ez az egy tranzakció tette ki a CE régió 2012-es ipari befektetéseinek felét.

 

Annak ellenére, hogy a Prologis/Norges portfolió nagy része Lengyelországban van, ez a piac a volumen csökkenéséről számolhatott be 2013 első negyedévében, összesen 465 millió euró befektetéssel. Ugyanitt 2012 első negyedévében 818 millió euró befektetés történt és 2011 első negyedévében pedig 618 millió euró. A cseh piacon ezzel szemben fellendülés történt az első negyedévben, a befektetések összértéke 237 millió euró, míg tavaly ugyanekkor csupán 20 millió euró befektetés történt. Ehhez hasonlóan Magyarországon 2013 első negyedévében a befektetések összege 159 millió euró volt, mely jelentős növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

A befektetők továbbra is leginkább az irodapiac iránt érdeklődtek, 646 millió euró befektetéssel, a Hines megvásárolta a varsói New City-t, a PZU megvásárolta a Skanska Green Towers épületét Wroclavban és a GLL a prágai Andel Park B pületét. Az Allianz, az Invesco, a NEPI, a Kulczyk Silverstein Properties és a Hannover Real Estate is jelentős tranzakciókat kötött az irodapiacon ebben a negyedévben. A kiskereskedelmi piac befektetési aktivitása ezzel ellentétben, ebben a negyedévben produkálta a 2009 óta mért legalacsonyabb volument. Ebben a szektorban csupán egy említésre méltó tranzakció történt, a Blackstone megvásárolta a Galeria Leszno-t Lengyelországban.

 

Az év hátralévő részére vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban Charles Taylor hozzátette: “Továbbra is optimisták vagyunk a régióval kapcsolatban és sok átvilágítási ügyletre számítunk. A befektetési kereslet továbbra is kiszámíthatatlan, rendkívül ország és szektor specifikus és a likvid piacokon található termékekre koncentrál. Emiatt bízunk abban, hogy részben az újraárazások miatt, a cseh piacon újra megnövekszik az aktivitás.”