Kinek, mikor, hogyan jár a „szocpol”?

800 ezer Ft-tól 2,5 millió Ft-ig terjed annak az állami támogatásnak az összege, mely szocpol elnevezésre hallgat. A részleteket illetően azonban elég nagy a kavalkád, ami az igénybevételi feltételeit illeti, kezdve a lakás alapterületétől, az energetikai besoroláson át az eltartott gyermekek számáig, bankmonitor.hu segít kihámozni, hogy kinek mit adhat a szocpol.

 Szocpol jelenleg „csak” új lakás vásárlásához és építéshez igényelhető. (Használt lakás vásárlásra, vagy egyéb lakáscélra egyelőre sajnos nem. Egy ideje már tervbe van véve, de várható bevezetéséről időpontot, számokat, feltételeket nem tudni…) Továbbá igényelhető utóbb született gyermek után a fennálló lakáscélú kölcsön csökkentésére.
 
 
Az igénylők legalább két eltartott gyermek után vehetik igénybe a támogatást. Ha nincs két gyerkőc a családban, 40 év alatti házaspárok bevállalhatják további gyermek születését (megelőlegező szocpol). Megelőlegező esetén meglévő gyermekek számától függetlenül maximum két gyermek születését vállalhatják. Egy vállalt gyermeknek 4 év, két vállalt gyermeknek 8 év alatt kell megszületnie.
 
 
A támogatás összege függ a lakás alapterületétől, az eltartott gyermekek számától, valamint az ingatlan energetikai besorolásától.
 
 
Fenti összegek nem gyermekenként járnak, hanem összesen. Csak hogy ne legyen egyszerű, a törvényhozó csavart még egyet rajta és a lakás energetikai besorolását is bevette a képletbe az alábbiak szerint:
  • „A” energiaosztályú lakás esetén: 1,1-gyel,
  • „A ” energiaosztályú esetén: 1,2-vel
  • alacsony energiafogyasztású lakás esetén: 1,3-mal kell felszorozni a fenti táblázatban szereplő támogatás összegét. 
  •  
Utóbb született gyermek esetén a lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függetlenül gyermekenként 400 000 forint a támogatás. A cikk folytatása az eredeti oldalon!