Kevés az elérhető irodaterület?

A vállalati ügyfelek új irodaterületek iránti kereslete várhatóan továbbra is nőni fog az év során – derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából. Magyarországon a nagyvállalatok új irodabérleti igényeire egyelőre nincs elég elérhető terület, így az előbérleti vagy a BTS-megoldások kerülhetnek előtérbe.

„Nem titok, hogy az elmúlt években a vállalati ügyfelek erős költség-menedzsment korlátok közé voltak szorítva a gazdasági lejtmenet hatására. Mára a helyzet – a javuló gazdasági környezettel együtt – megváltozott: várakozásaink szerint fontos változások következhetnek az irodapiacon már ebben az évben” – mondta a felmérés eredményeit kommentálva Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója.

 

Habár az első negyedév ciklikusan alacsonyabb keresletet mutat általánosan, néhány európai nagyvárosban már akkor is látszottak a fellendülés jelei, például Madridban és Párizsban. Mindkét irodapiacon a bérlők a legjobb elhelyezkedésű irodák alacsony díjszintje miatt kötöttek szerződést számos kis és közepes méretű területre.

 

2014-ben a legjobb minőségű irodaterületek szűk kínálata és a pozitív gazdasági mutatók okozta növekvő bérlői bizalom együttesen egyre több piacon emeli a bérleti díjakat. Ez a tendencia néhány jelentős piacon már most is jellemző: London kiemelkedik a mezőnyből, ahol a West Enden 5 százalékkal, 1130 font/négyzetméter/év-re drágultak az irodák az első negyedévben, de Amszterdamban és Münchenben is 1,5 százalékkal nőttek a díjak. A drágulás nemcsak Nyugat-Európa nagyvárosait érte utol, a skandináv fővárosokban is emelkedtek a díjak: Oslóban 5,2, Stockholmban pedig 2,3 százalékkal.

 

Egyértelmű, hogy változott a vállalati bérlők prioritása az elmúlt időszakban: a gazdaság miatti aggodalmak alábbhagytak, míg a jövőbeni növekedési lehetőség ismét fontos része az ingatlan-portfolió tervezésének. A jó lokáció, az épített környezet nyújtotta kényelem egyre több bérlő számára fontos, akik -racionális keretek között- magasabb költséget is hajlandóak viselni. Bizonyos iparágakban (ez hazánkban leginkább az IT) a vonzó ingatlan egyre inkább a munkavállalókért folytatott verseny egyik eszközévé válik.

 

„Várakozásaink szerint az irodabérlők egyre aktívabbak lesznekMagyarországon is. Míg a korábbi években a hosszabbítások és a kisebb irodába költözés volt a legtöbb iparágban meghatározó, most a javuló üzleti bizalomnak köszönhetően egyre több vállalat kezd új ingatlanstratégia megvalósításába és kötelezi el magát hosszú távon. Az új területek átadásának alacsony szintje miatt a nagy bérlők számára kevés lehetőség adódik, hiszen hiány van nagy (egybefüggő) irodaterületből, így ezen cégek előbérleti vagy ún. build-to-suit, személyre szabottan épülő megoldásokat választhatnak” – tette hozzá Katkó Károly, a CBRE Magyarország bérlőképviseleti és vállalati tanácsadási vezetője.