Jones Lang LaSalle 2013. első negyedéves piackutatása

A Jones Lang LaSalle 2013. első negyedévének piackutatása, a Budapesti Ingatlanpiaci Körkép, a magyar kereskedelmi ingatlan befektetési piacról készített elemzésében 73 millió eurós volumenről számol be.

2013 első negyedévében Magyarországon csupán két nagyobb tranzakció zárult le, összesen 73 millió euró értékben. Ezek közül az egyik nem intézményi befektetés volt, míg a másik nem nyílt-piaci tranzakció. A tavalyi utolsó negyedévben kezdődő Match és Profi boltok értékesítése tovább folytatódott, melynek során több, mint 60 üzlet cserélt gazdát 15 millió euró értékben elsősorban helyi magánbefektetők illetve kereskedők felé. 2012 végén a ProLogis és a Norges Bank Investment Management vegyesvállalatot hozott létre, melynek során számos magyar ingatlan 50%-os tulajdonrészét szerezte meg a Norges. Összesen 18 raktárat értékesítettek a tranzakció keretén belül nagyjából 57,7 millió euró értékben.

 

A Jones Lang LaSalle előrejelzései szerint az éves befektetési volumen 300 millió euró körül fog alakulni 2013-ban, ami növekedést jelent éves szinten. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy ezen volumenen belül két “off-market” adásvétel közel 150 millió eurót tesz ki.

 

A nemzetközi gazdasági környezetnek rendkívül kitett változékony magyar makrogazdasági helyzeten túl a gyengélkedő ingatlanpiaci fundamentumok is elbizonytalanítják a befektetőket, akik inkább az olyan biztonságos piacokra koncentrálnak a régióban, mint Lengyelország. Csupán néhány jelentősebb magánvagyonnal rendelkező, helyi vagy hozzáadott értéket igénylő lehetőségeket kereső befektetők érdeklődnek magyar ingatlanok iránt.

 

A felmérésekre és relatív árazásra alapozva az elérhető legmagasabb hozamok irodák esetében 7,50-7,75%, logisztikai ingatlanok esetében 9,25-9,50%, továbbá kiskereskedelmi ingatlanok esetében 7,25-7,50%. A tavalyi év végén a kiskereskedelmi és ipari ingatlanok hozamai 25 bázisponttal emelkedtek, ami leginkább az elmúlt negyedévekben tapasztalható tranzakciók hiányát tükrözte. A másodlagos lokációkon található, gyengébb minőségű (B kategóriás) ingatlanok esetében is az árazás változását tapasztalható. Bár a tényleges tranzakciók száma ezen ingatlanok esetében rendkívül alacsony, a befektetők, illetve bankok visszajelzései alapján egyértelmű, hogy az ilyen típusú ingatlanok esetében a hozamok emelkednek.

 

Szotyori-Nagy Marcell, a Jones Lang LaSalle vezető befektetési tanácsadójamondta: „A jelenlegi árszinteken már egyre több nemzetközi befektetői csoport érdeklődik aktívan magyarországi ingatlanbefektetések iránt, de a nehezen előrelátható és ennél fogva megbízhatatlannak tekintett magyar gazdaságpolitikaés részben az ebből is fakadó, igen korlátozott hitelezési lehetőségek következtében ez még nem mutatkozik a tranzakciós aktivitásban. Remélhetőleg az év második felében, a folyamatosan csökkenő banki marzsokés a javuló országmegítélés hatására a befektetői aktivitás is megélénkül.”