Jelentős készpénz tőkével rendelkező vásárlók dominálnak a kereskedelmi ingatlan befektetési piacon

A Jones Lang LaSalle befektetési piackutatása szerint a 2012-es befektetési volumen stabil, a befektetők a állóeszközök felé fordulnak

A Jones Lang LaSalle 60 ország előzetes adatain alapuló piackutatása pozitív képet fest a kereskedelmi ingatlan befektetési piac aktivitásáról, hiszen 10%-os növekedést jelez az első negyedévhez képest. 103 milliárd dollár volt a befektetési volumen, ami annak is köszönhető, hogy a befektetők a saját tőkén kívül egyre inkább felhasználnak más eszközöket is.      

Az Ázsia és Csendes-óceáni térségben, Európában, Közel-Keleten és Afrikában (EMEA), valamint Amerikában is a befektetési aktivitás növekedését regisztrálták az első negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához képest azonban már változatosabb képet mutatnak a piacok; csak az Ázsia és Csendes-óceáni térségben mutatkozik növekedés a befektetési volumenben.

A 2010 első félévének törékeny piacához képest a befektetői megítélés sokkal optimistább és ez a számokban is megmutatkozik; 2012 első félévében több, mint 50%-kal magasabb befektetési értéket rögzítettek. Az a pozitív hozzáállás, ami 2011 első felében megfigyelhető volt, amikor az egyes országok kormányai javában dolgoztak a válság kezelésén, nem volt fenntartható a folyamatos hitelpiaci- és gazdasági növekedés miatti aggályok fényében, és ehhez az időszakhoz képest 9%-kal alacsonyabb az idei első féléves tranzakciós érték.            

Arthur de Haast, a Jones Lang LaSalle nemzetközi tőke csoportjának a vezetője mondta: „Világos, hogy továbbra is kihívások állnak előttünk. Ugyanakkor a jó minőségű, jó elhelyezkedésű befektetési ingatlanok iránt a világon mindenütt van kereslet, mint azt az emelkedő második negyedéves tranzakciós volumen is bizonyítja. A más befektetési eszközök esetében tapasztalt csökkenő hozamok fényében a minőségi, központi elhelyekedésű kereskedelmi ingatlanok nagyon vonzóak sok befektető számára. Még a gazdasági válság jelenlegi gócpontjának számító Európában is erős keresletet tapasztalunk a legjobb ingatlanok iránt, ezt bizonyítja a PNB, a malajziai nyugdíj alap befektetése, mely a KanAm portfólió két londoni ingatlanjának felvásárlása volt 590 millió euró értékben.”

Jelenleg a befektetési piac egyik változatlan tényezője a jelentős készpénz tőkével rendelkező vásárlók befolyása a központi piacokon. A hír, amely ebben a negyedévben látott napvilágot, miszerint a bankok kivonulnak a kereskedelmi ingatlanok finanszírozásából és a helyüket átvevő pénzintézetek a szükséges hitelnek csak a töredékét biztosítják, azt erősíti meg, hogy a magántőkések, az intézményi befektetők és a jelentős magánvagyonnal rendelkező személyek lesznek továbbra is a dominánsak a befektetési piacon főként a szorult helyzetbe került eladók és fejlesztők rovására.

David Green-Morgan, a Jones Lang LaSalle globális tőkepiaci piackutatási igazgatója így kommentálta: „Míg a befektetési volumen növekedett a második negyedévben és az aktivitás üteme a tavalyihoz hasonló, a befektetési piac globálisan bővülni fog új tőkeerős befektetőkkel, akiket az azonnali bevétel megtérülés és a hosszútávú tőkeérték növekedés vonz. Várhatóan a jövőben is ezek a saját tőkével rendelkező és csak minimális mértékű hitelt igénylő befektetői csoportok lesznek a dominánsak a piacon. Erre jó példa a Párizsban a Qataris által felvásárolt kiskereskedelmi és iroda ingatlan portfolió és az olyan új piaci szereplők, mint a Norges, akik folyamatosan növelik a közvetlen ingatlan befektetések arányát a portfoliójukban.”

Mr. de Haast a következőket tette hozzá összegzésképpen: „Az elmúlt két évben a minőségi, központi elhelyezkedésű ingatlanok iránt volt nagy a kereslet, ezekre fordították a befektetett tőke meghatározó részét. A jelentős befektetett tőke az elsődleges piacokon az ingatlanpiaci hozamok csökkenését eredményezte, míg a másodlagos piacokon tovább emelkedtek a hozamok, így az elsődleges és másodlagos piacok hozamai közti különbség tovább nőtt. Bár számos másodlagos piacon még mindig bizonytalanok a gazdasági kilátások, az árképzés végül eléri azt a szintet, ami már vonzó lehet a befektetők számára.”

A féléves tranzakciós érték valamivel alacsonyabb, mint tavaly volt, a befektetői aktivitás és ami még fontosabb, az új tőke bevonása terén viszont nem volt drámai visszaesés, bár a tranzakciók lezárása hosszabb időt vesz igénybe és a hitel finanszírozás még mindig probléma. Ennek tudatában a Jones Lang LaSalle a tavalyi évhez hasonlóan körülbelül 400 milliárd dollárra becsüli az egész éves befektetési volument. Ha a központi piacokon folytatódik az árak emelkedése, a másodlagos piacok kínálata sokkal inkább előtérbe kerülhet, és az amúgy is mozgalmasabb második félévben jelentős szerephez juthat.  

Globális kereskedelmi ingatlan befektetési volumen régiónként (milliárd USD)

Év

Amerika

EMEA

Ázsia és Csendes-óceáni térség

Összesen

2003

176

150

27

353

2004

185

161

46

392

2005

216

196

67

479

2006

283

322

95

700

2007

304

333

121

758

2008

126

167

85

378

2009

45

98

66

209

2010

97

138

85

320

2011

171

166

98

435

Forrás: Jones Lang LaSalle