Interjú Würsching Péterrel, a B&V International Kft ügyvezető igazgatójával

Ingatlanhírek.hu portálunk egy személyes hangvételű portrésorozatot indított, melynek keretében a magyar ingatlanszakma prominens képviselőit szólaltatja meg közvetlenebb formában. E heti riportalanyunk Würsching Péter, a B&V International Kft. ügyvezető igazgatója.

– Hol tanult és mit?

A Miskolci Egyetemen jogot, majd a rotterdami Erasmus Egyetemen Nemzetközi Üzleti és Kereskedelmi Jogot (LL.M.) és van egy OKJ-s ingatlanközvetítő és értékbecslő vizsgám

 

– Hol, mikor és hogyan került kapcsolatba az ingatlanszakmával?

2006-ban egy kedves régi barát mutatott be a CBRE budapesti irodavezetőjének, aki pozíciót és lehetőséget kínált nekem egy új karrier elindítására.

 

– Mik voltak a fordulópontok a karrierjében?

Az egyetem elvégzése közben a Budapest Banknál dolgoztam, mint a magyar olaj és gázipar szereplőiért felelős nagyvállalati referens. Az egyetem elvégzése után lehetőségem nyílt egy teljesen új terület megismerésére, amikor a MASPED csoporthoz kerültem, ahol gyakornokként valamennyi fuvarozási ág napi ügyvitelében vehettem részt majd pedig a vállalatcsoport jogi képviselőjénél a Zafír és Kristóf és Tsai ügyvédi irodánál töltöttem a kötelező gyakorlati időmet. Hollandiai (Erasmus Egyetem Rotterdam) és brüsszeli (ösztöndíjasként Európai Bizottság Transzport és Energia Igazgatóságánál) kitérő után még további 2 évet töltöttem a MASPED csoport berkein belül, ezt követően csatlakoztam a CBRE budapesti irodájához. Jelenleg pedig – immáron több mint 3 éve a B&V Csoportba tartozó B&V International Kft-t vezetem.

 

– Hogyan értékelné az ingatlanszakmát? Mit tart Ön a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak benne?

Úgy gondolom, hogy dacára a jelenlegi kedvezőtlen piaci körülményeknek, helyesen döntöttem, amikor az ingatlanos szakmát választottam, mert itt lehetőségem nyílik arra, hogy a végzettségemből fakadó jogi tudásomat és az eddigi munkahelyeimen megszerzett tapasztalataimat kombináljam. Az egyik percben jogászként készítek és véleményezek szerződéseket, a következőben már egy eladásra, vagy bérbe adásra szánt raktárt, vagy irodát járok be és készítek róla előterjesztést marketing, üzemeltetés és hasznosítás szempontjából. Változatos és kihívásokkal teli munka ez – és sokkal kevésbé találom egysíkúnak, mint pl. az eredeti szakmámat.

 

– Az Ön véleménye szerint mik a magyar ingatlanpiac hátulütői?

A Budapest központúság. Szemben pl. Csehországgal és Lengyelországgal, ahol a nagyobb vidéki városok is fontos célpontjai a nagy fejlesztőknek a magyar piac gyakorlatilag csak Budapestről szól.

 

– Milyen kvalitásokra, szellemi képességekre és szakértelemre van szüksége egy ingatlanpiaci szakembernek?

Sajnos az a meglátásom, hogy az elmúlt válságos évek ezen a piacon is nagyban rontották a szakmai morált. A legnagyobb értéknek ma az adott szó megtartását és a kölcsönös bizalomra épülő korrekt együttműködést tartom. Szerintem az ingatlan szakma pont azért érdekes, mert mint azt fentebb már elmondtam, több üzleti terület metszéspontjában fekszik. A sikeres működéshez egy kicsit bankárnak, egy kicsit jogásznak, egy kicsit építésznek, a partnerekkel, megbízókkal tárgyalva pedig pszichológusnak kell lennie az embernek, tehát összefoglalva a széles látókör, a korrekt üzleti magatartás és a munka iránti alázat a legszükségesebb kvalitások. És fontos, hogy az embernek jó fantáziája legyen – meg kell tudni látni egy romos raktárépületben, vagy irodaházban is a lehetőséget a sikeres üzletre.

 

– Ön szerint milyen irányba fejlődik a magyar ingatlanpiac?

Nehéz kérdés, de azt gondolom, hogy a jövőben a kereskedelmi ingatlanok piacára a  kommunikációs eszközök fejlődésének lesz a legnagyobb hatása. Érdekes kérdés, hogy szükség lesz-e ennyi, vagy még több irodaházra akkor, ha az internet (vagy az azt felváltó újabb platformok) fejlődése eléri azt a szintet, hogy az embernek már valóban ki se kelljen szállnia a karosszékéből azért, hogy dolgozni menjen, elintézze ügyeit, vagy csak bevásároljon magának, mert mindezt megteheti a virtuális térben minden fáradtság és kényelmetlen utazás nélkül, idő- és költségtakarékosan.

 

– Ha úgy alakult volna az élete, hogy nem találkozott volna az ingatlanszakmával, mit csinálna most, mivel foglalkozna?

Boldogtalan ügyvéd lennék

 

– Mik az Ön legfőbb tulajdonságai?

Kitartás, nyitottság, lojalitás,

 

– Milyen tulajdonságokat tisztel Ön másokban?

Kitartás, nyitottság, lojalitás, humorérzék

 

– Mit tart a legfőbb erényének?

Jól kommunikálok

 

– Mit tart kellemetlennek, kínosnak?

Ha valaki olyan témában nyilatkozik, amihez nem ért

 

– Mi az, amit nem tolerál?

Arrogancia, mások semmibe vétele

 

– Mi az, amit könnyen meg tud bocsátani?

Nem vagyok haragtartó típus. Kevés olyan dolog van, amit nem tudok megbocsátani

 

– Van olyan álma, amit szeretne, ha megvalósulna?

Egyszer majd szeretnék a saját birtokomra visszavonulni a Zemplénbe

 

– Mit jelent Ön számára profinak lenni?

Törekvést a tökéletes munkára, alaposságot, folyamatos készenlétet és tanulást

 

– Mi volt a legnagyobb hiba, amit valaha elkövetett?

Ezt valójában nem tudom megmondani. Eddigi életem során számos alkalommal kerültem olyan helyzetbe, amikor a szakmai pályafutásommal, vagy a magánéletemmel kapcsolatos fontos döntést kellett meghoznom és utólag azt gondolom, hogy a legtöbbször helyesen cselekedtem. Persze, hogy ez valójában így van-e már soha nem fogom megtudni.

 

– Milyen cél lebeg jelenleg a szeme előtt?

Szeretnék jó apja lenni a 7 hónapos kisfiamnak.

 

– Mit szeretne csinálni öt év múlva?

Öt év múlva ilyenkor a 41. születésnapomat fogom ünnepelni. Szeretném, ha sokan eljönnének rá.