Ingatlanbefektetési dömping várható Közép-Európában

A Cushman & Wakefield legfrissebb elemzése szerint Közép- Európa piacain (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia) a befektetések mértéke csupán 847 millió euró volt 2012 első negyedévében. Ez jelentősen elmarad a 2011 azonos időszakában mért 1,3 milliárd euró összbefektetéstől, de túlszárnyalja a 2010 első negyedévében befektetett, csupán 465 millió eurót.

Charles Taylor, a Cushman & Wakefield Partnere a 2012-es kilátásokat a következőképpen kommentálta: “Bár az első negyedéves eredmények nem túl bíztatóak a közép- európai régióban, a jelenlegi aktivitás alapján a második negyedévben erős növekedésre számítunk. A finanszírozás továbbra is problémás, de a tőkés vásárlók, valamint azon befektetők, akik hitelhez jutnak továbbra is minőségi ingatlanokat vásárolnak. Mivel várhatóan izgalmas új befektetési termékek kerülnek az ingatlanpiacra, jelentősen aktívabb második negyedévre számítunk, legfőképpen Lengyelországban és Csehországban.” A 2012-es nehéz évkezdést követően a Cushman & Wakefield szerint a teljes éves befektetési volumen eléri majd a 4,75 milliárd eurót. Ez jóval elmarad a tavalyi 6,1 milliárd eurótól és tükrözi a nehézségeket, a finanszírozási problémákat és a kisebb minőségi ingatlankínálatot az olyan piacokon, mint például Magyarország.

 

2012 első negyedévében továbbra is Lengyelország vezeti a régió ingatlanbefektetési listáját, csaknem 728 millió euró befektetéssel, mely jóval meghaladja a tavalyi utolsó negyedévben mért értéket.  Csehország, Szlovákia és Magyarország aktivitása elenyésző. Romániában a befektetési volumen 99 millió euróra emelkedett, mely bár a 2011 első negyedéve óta mért legmagasabb érték, a teljes aktivitás mindössze 12 tranzakcióval gyengének mondható, főleg az előző két évben mért 28 tranzakció/negyedéves átlaghoz képest. A kiskereskedelmi befektetők továbbra is az összes befektetés 47 százalékáért felelősek, ezt követi az irodapiac és az ipari ingatlanok piaca 40 és 12 százalékkal.