Felpörgött a Goodman: impozáns eredmények

A Goodman Csoport (“Goodman”, “Csoport”) nyilvánosságra hozta a 2011. június 30-án zárult teljes pénzügyi évben elért eredményeit. Az időszak legfontosabb pénzügyi és működési mutatói a következőképpen alakultak:

Pénzügyi mutatók

–   279,1 millió euró adózás utáni üzemi eredmény  – 24 százalékos növekedés az előző évhez képest
–   A hígított részvényenkénti hozam 4,11 eurócent , amely 8 százalékkal haladja meg a 2010-es pénzügyi évben mutatott értéket
–   Egy részvényre jutó osztalék (DPS): 2,54 eurócent – 8 százalékos növekedés a 2010-es pénzügyi évhez képest
–   Kötelező számviteli eredmény: 284,9 millió euró
–   Erős pénzügyi pozíció: 23 százalékra csökkenő mérlegáttétel és 4,5-szeres kamatfedezeti mutató (ICR)
–  A nettó tárgyi eszközök aránya (NTA): részvényenként 35,6 eurócent
–  A Csoport likviditása 900 millió euró, a kötelezettségek súlyozott átlagos lejárati ideje 5,6 év
–  A 2012-es pénzügyi évre szóló előrejelzés szerint az adózott eredmény 334,359 millió euróra rúg majd, ami 4,36 eurócentes hígított részvényenkénti hozamnak felel meg
 
Működési mutatók

–  A fő befektetési portfólió szilárd alapokon áll, a kihasználtság 96 százalékra növekedett, a bérleti szerződések súlyozott átlagos lejárata 5,3 év
–  1,3 milliárd eurónyi új, külső pénzügyi forrás
–  1,017 milliárd eurónyi, új fejlesztésekre szóló kötelezettségvállalás, összesen 42 projektben. Ezek többsége külső tőkéből, előbérleti megállapodás értelmében megvalósítandó létesítmény. A folyamatban lévő építkezések értéke 1,3 milliárd euró, továbbá jelentős mennyiségű fejlesztés áll előkészítés alatt.

A Goodman Csoport vezérigazgatója, Greg Goodman elmondta: “Vállalatunk a 2011-es pénzügyi évben minden téren kiválóan teljesített. A remek eredmények eléréséhez elengedhetetlen volt a megalapozott, szilárd működési platform, valamint tevékenységünk lendülete, amely az év egészében, valamennyi piacunkon tapasztalható volt. Ennek megfelelően örömmel jelentjük be, hogy adózás utáni üzemi eredményünk 24 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábban mutatott értéket. Ez némileg meghaladja a 2011-es pénzügyi évre vonatkozó korábbi előrejelzésekben szereplő felső értéket.”
A Goodman javuló eredményei túlnyomórészt az adózás előtti eredmény 36 százalékát kitevő ingatlanfejlesztési és -kezelési tevékenységnek köszönhetők. Ez az arány rövid távon várhatóan 40-50 százalék között alakul majd.

Danny Peeters, a Goodman európai vezérigazgatója elmondta: “Eredményeink azt igazolják, hogy biztos pénzügyi helyzetünk részben a megfontolt, óvatos célkitűzéseink megvalósításának tudható be. Ezek közül kiemelkedik az IIF 1,817 milliárd euró értékű akvizíciója és privatizációja, valamint a Csoport 50 százalékos részesedésének értékesítése a hongkongi Interlink projektben.”

“Ezeken túlmenően 1,3 milliárd euróra növeltük a Csoport és kezelt alapjai által végzett fejlesztések értékét. Európában jelenleg Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában zajlanak építkezéseink, összesen 506 280 négyzetméteren.”

Danny Peeters szerint a Csoport első osztályú logisztikai létesítményekre szakosodott fejlesztőként kiváló pozíciót élvez a jelenlegi gazdasági környezetben. “Az általunk kezelt eszközök értéke 13,3 milliárd euró, ebből Európa 2,1 milliárd euróval részesedik.”

Stratégia

A 2012-es pénzügyi évben a Csoport a következő területekre összpontosít:
–  A meglévő magas színvonalú, diverzifikált ipari ingatlan-portfólió mint stabil bevételi forrás fenntartása;

–  Értéknövelés az aktív eszközkezelés terén szerzett szakértelem révén;
–  A Csoport 7,269 milliárd euró értékű, előkészítés alatt álló fejlesztéseinek óvatos ütemben történő beindítása

–  A fontos befektető partnerekkel kiépített kapcsolatok elmélyítése;
–  A hatékony tőkeszerkezet és az erős pénzügyi helyzet megőrzése;
–  A működési költségek szoros ellenőrzés alatt tartása az aktuális gazdasági környezettel összhangban; valamint

–  A legjobb vállalatirányítási gyakorlat folytatása az átláthatóság jegyében, a fő befektetési partnerekkel fenntartott kapcsolatok kibővítése során is.

Befektetések

Az év egésze során tovább javultak a mögöttes ingatlanpiaci mutatók. A teljes kihasználtság a 2010. június 30-i 93 százalékról 96-ra emelkedett. A bérleti szerződések súlyozott átlagos lejárata 5,3 év, a kintlévőségek szintje továbbra is alacsony.

Fejlesztések

A fejlesztések 88,4 millió euróval, azaz 24 százalékkal járultak hozzá a Csoport adózás előtti eredményéhez. Ez pontosan tükrözi a fejlesztési tevékenység jelentőségének növekedését a vállalaton belül.

A Csoport az év során 1,017 milliárd eurónyi új fejlesztésre szóló kötelezettséggel rendelkezett, összesen 42 különböző projektben. Az új beruházások 82 százalékára előbérleti megállapodás született, átlagosan 10 éves időtartamra. Mindez jól példázza az ügyfelek részéről tapasztalható jelentős keresletet a Goodman legfontosabb célpiacain. Alacsony kockázatvállalásra épülő stratégiánknak megfelelően a jelenlegi fejlesztési kötelezettségeink 91 százaléka kezelt alapjainkhoz vagy harmadik felekhez kapcsolódik.
2011. június 30-án a Csoport folyamatban lévő fejlesztéseinek értéke 1,3 milliárd euró volt, 8,7 százalékos hozamot (yield on cost) generálva.

Kilátások

Az ingatlanfejlesztési és -kezelési tevékenység növekvő jelentősége a Goodman eredményein belül, továbbá az erős európai és ázsiai pozíciók a 2012-es üzleti évben is biztosítják a Csoport stabil növekedését. Ennek megfelelően a Goodman a teljes évre 334,455 millió eurós adózás utáni eredményt prognosztizál, amely 4,36 eurócentes hígított EPS-nek felel meg.