Fehér csillag ragyog fel az égen!

Újabb irodakomplexum épül a Váci úton.

Bejelentette a GTC Hungary a Váci úti irodakorridor újabb meghatározó beruházásának elindítását. A várhatóan 2017 végére elkészülő GTC White House 21 500 négyzetméter A kategóriás irodaterülettel bővíti a budapesti piaci kínálatot.

Újabb meghatározó városképi elem születik a Váci úti üzleti negyedben: mintegy 22 000 négyzetméter prémium kategóriás irodaépület fejlesztésének elindítását jelentette be ma a GTC Hungary. A GTC White House ingatlanfejlesztési projekt – amelyet a vállalat teljes egészében saját forrásból finanszíroz – idén júniusban kezdődik, és előreláthatóan 2017 utolsó negyedévében ér véget.

A hajdani Felvonógyár százéves épülete – teljes belső átalakítás után – mintegy 2 000 négyzetméteren kínál majd loft irodákat, a köré épülő irodaegyüttes pedig mindezt további húszezer négyzetméternyi bérbe adható területtel bővíti.

A GTC hazai portfoliója 140 000 négyzetméterre bővül ezzel a fejlesztéssel.  A vállalat tulajdonolja a Duna Towert, a Center Point Irodaházat, valamint a GTC Metro és a Spirál irodakomplexumot.

Budapest újra a térképen

„A fővárosi ingatlanpiac már maga mögött hagyta a válság éveit, és növekedési pályára állt. A teljes piaci kihasználatlansági ráta több év folyamatos csökkenés után a mélypontot jelentő 22 százalékról (2012) mára 11,3 százalékra esett. A prémium kategóriás irodáknál azonban még látványosabb a keresletbővülés: az üresedési ráta elérte a rendkívül alacsonyak számító 6 százalékos szintet.” – hangsúlyozta Pados Gergely, a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

Budapesten a 2008-as válság után az új irodaépületek építése gyakorlatilag leállt: 2009-ben ugyan még átadtak 300 000 négyzetmétert, de ez a szám 2012–2013-ban szinte a nullára zuhant. Irodapiaci szakértők szerint a pozitív trend már azon is lemérhető, hogy 2016 első negyedévében közel 80 000 négyzetméter új irodaterületet adtak át a fővárosban. Ez 2015 első negyedévéhez képest 42 százalékos növekedést jelent.

„A budapesti irodapiac élénkülését a keresletnövekedésből adódó jó piaci hangulat, illetve a GDP- és reálbér-növekedés is támogatja. Ez a bérleti díjakban is tükröződik: 2015 hasonló adatához képest az átlagos bérleti díj 25 eurócenttel emelkedett négyzetméterenként, és jelenleg az A kategóriás irodák esetében 11,5–14,5 euró között mozog.” – mutatott rá Varga Judit, MRICS, a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat hazai irodaügynökségi vezetője.

A válság csúcspontján az évente bérbe adott nettó szintterület mindössze 200 000 négyzetméter körül alakult a fővárosban. Ez a szám mára szinte megduplázódott, és a bizakodó iparági előrejelzések szerint folyamatos növekedéssel két éven belül az évi 400 000 négyzetmétert is túlszárnyalja.