Európai Bevásárlóközpont Fejlesztések: fejlesztők és a bérlők óvatosabbak

A Cushman & Wakefield mai napon megjelenő ‘Európai Bevásárlóközpont Fejlesztések’ tanulmánya szerint annak ellenére, hogy ebben az évben 6,9 millió négyzetméter új bevásárlóközpont területtel számolunk, a fejlesztők és a bérlők sokkal óvatosabbak, és Olaszországban, Portugáliában, Csehországban és Romániában több fejlesztés átadása csúszik későbbi időpontra, melynek hatására a valós átadások mértéke elmaradhat a tervezettől.

Abból a 71 új bevásárlóközpontból, mely 2012 elsőfélévében nyílt, 53 a Közép és kelet- európai régióban és 18 Nyugat-Európában került átadásra. Ezek közül a legnagyobb az oroszországi Krasnodar területén épült 169,000 négyzetméteres Oz Mall. A nyugat-európai fejlesztések közül a legnagyobbak a Boulevard Berlin (64,000 m2), a madridi Gran Plaza 2 (60,000 m2), a palermoi Conca d’Oro (55,000 m2) és a lyoni Confluence (52,000 m2) voltak.

 

Európában az év elsőfelében mind az átadások, mind a tervezett átadások tekintetében Oroszország áll az elsőhelyen, ahol hozzávetőlegesen 725,000 négyzetméter új bevásárlóközpont épült az év elsőfelében, mely az ország teljes kínálatát 15,4 millió négyzetméterre emelte. Az európai bevásárlóközpontok egy ötöde Oroszországban található és további 2,1 millió négyzetméter kerül itt várhatóan átadásra 2013 végéig. Ezzel a 13 százalékos várható kínálatnövekedéssel Oroszország megelőzi az Egyesült Királyságot és Franciaország után Európa második legnagyobb bevásárlóközpont piaca lesz.   

 

Törökországban több, mint 250,000 négyzetméter bevásárlóközpont terület került átadásra 2012 elsőfélévében (a factory outletekkel együtt ez a szám 350,000 négyzetméter) és további 1,6 millió négyzetméter áll jelenleg fejlesztés alatt, mely az összes európai, jelenleg építés alatt álló terület 16 százaléka. Amennyiben az összes tervezett fejlesztés időben megvalósul, úgy a török bevásárlóközpont kínálat 2013 decemberéig 25 százalékkal növekszik. Csak Isztambulban 800,000 négyzetméter új bevásárlóközpont átadását tervezik 2013 végéig.

 

Lengyelországban az év elsőfelében kilenc új központ került átadásra és további öt meglévőközpontot bővítettek ki, mely összesen 235,000 négyzetméter új területet jelent. Mivel Varsóban ebben az időszakban nem adtak át új területet, itt az év hátralevőrészében és 2013-ban várható fellendülés.

 

Nyugat- Európában Franciaország és Olaszország állnak a tervezett átadások rangsorának élén. Mivel Olaszországban több fejlesztés csúszásáról tudunk, a tervezett átadások mértéke 400,000 négyzetméterről 284,000 négyzetméterre csökken az év végéig. Spanyolországban a Puerto Venecia a tervezett terület 30 százalékát adja, míg az Egyesült Királyságban az átadások mértéke ebben az évben a 2013-as fellendülés előtt történelmi mélypontra süllyed és csupán a Land Securities által fejlesztett, leedsi Trinity kerül átadásra (75,900 m2).

 

Justin Taylor a Cushman & Wakefield Egyesült Királyság Kiskereskedelmi üzletágvezetője elmondta: “Európában az erre az évre tervezett bevásárlóközpont átadások mértéke magasabb, mint 2011-ben, és kiemelkednek a Közép és kelet- európai, valamint a törökországi fejlesztések. A fejlesztők továbbra is óvatosak, de több európai piacon a bérlői aktivitás a nemzetközi terjeszkedéseknek köszönhetően pozitív.”

 

2012 elsőfelében a befektetők aktivitása visszaesett. Közel 12 milliárd euro értékben történtek kiskereskedelmi befektetési tranzakciók Európában, míg az előzőhat hónapban ez a szám 19 milliárd euró volt, 2011 elsőfelében pedig 21 milliárd euróra rúgott. A kereskedelmi ingatlanpiaci befektetések 21 százaléka volt kiskereskedelmi befektetés, mely 28 százalékos visszaesés az előzőhat hónaphoz képest és 36 százalékos visszaesés az előzőév azonos időszakéhoz képest. Befektetések tekintetében továbbra is az Egyesült Királyság és Németország áll az élen, de itt is jelentős visszaesés történt.

 

Mike Rodda Partner a Cushman & Wakefield EMEA régiójának befektetési vezetője hozzátette: “”Az európai kiskereskedelmi befektetések átlagosan nézve az összes befektetés 30 százalékát teszik ki, mely a fellendülés elsőidőszakéban 40 százalékra emelkedett, de a közelmúltban a finanszírozás nehézségei miatt, annak ellenére, hogy a minőségi kínálat iránt továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik ismét visszaesett. Az év hátralevőrészére jók a kilátások, több jelentős méretűtranzakcióval számolunk.”

 

Magyarországon jelenleg 57 bevásárlóközpontot tartunk nyilván, mely közel 1,320,000 négyzetméter kínálatot jelent. 2012 elsőfélévében csupán 6,000 négyzetméter új terület került átadásra (Sió Pláza Bevásárlóközpont) az év hátralévőrészében pedig egy kisebb, kb. 4.500 nm-es projekt átadása várható – Hegyvidék Bevásárlóközpont, amely a Wing fejlesztése a XII. kerületben. 2013 végéig átadásra kerül az Árkád 2. Bevásárlóközpont, mellyel 20,000 négyzetméter új bevásárlóközpont terület kerül a piacra.

 

Szabó Viktória Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának kiskereskedelmi üzletágvezetője elmondta: “Magyarországon az elmúlt években jelentősen visszaesett a bevásárlóközpont fejlesztések mértéke és több jelentős projekt maradt tervezési fázisban, mely leginkább a nehéz gazdasági helyzetnek és a bizonytalan finanszírozási lehetőségeknek köszönhető. Ez a tendencia az elkövetkezőpár évben nem valószínű, hogy jelentősen megváltozik, de tekintettel arra, hogy a nemzetközi kiskereskedők várhatóan további terjeszkedéseket terveznek az üresedési ráta csökkenésére számítunk.”