Épületenergetikai és megújuló energia pályázatok önkormányzatoknak

Március elseje óta folyamatosan pályázhatnak az önkormányzatok megújuló energiaforrásokat hasznosító, energiahatékonyságot elősegítő támogatásokra – hívja fel a figyelmet a Körics Euroconsulting pályázati tanácsadó iroda hétfői közleményében.

A cég emlékeztet: az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjának keretében 140 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből hetvenöt milliárd forint jut épületenergetikai és megújuló energia pályázatokra, elsősorban a legnagyobb fogyasztók, az önkormányzatok és közintézményeik, illetve az általuk fenntartott és működtetett intézmények fejlesztése céljából. A program célja a környezetterhelés és az energiapazarlás csökkentése, az energiahatékonyság javítása, az állami és önkormányzati intézmények fenntartási költségeinek csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználása, az energiaszegénység felszámolása. Mindezek vonzataként a gazdaság élénkülése, új termelő beruházások létrejötte várható, közvetlen és közvetett hatásként pedig új munkahelyek kialakulására is számítani lehet.

A Körics Euroconsulting szerint pozitív, hogy a pályázatok gyorsabb elbírálása mellett, a támogatás intenzitás megemelésével, már alacsony – akár egymillió forinttól kezdődő – támogatási összegtől, akár másfél milliárd forintig lehet pályázati támogatáshoz jutni. Az önkormányzatok pályázhatnak többek között megújuló energiahordozó-felhasználás növelésére, geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítésére, fejlesztésére, valamint helyi hő és hűtési igény megújuló energiaforrásokkal történő kielégítésére.