Eladó az impozáns szegedi Kass Szálló

Eladásra kínálja honlapján a tulajdonos Quaestor-csoport a szegedi, 1976-ban bezárt Kass Szállót, vagy ahogy évtizedek óta mindenki hívja, a régi Hungáriát.

Tavaly augusztus 20-ára szerették volna átadni a felújított régi Hungáriát, a patinás Kass Szállót. A rekonstrukció azonban nem kezdődött el. Jelenleg pedig az olvasható a tulajdonos Quaestor-csoport honlapján, hogy a műemlék épületet eladásra kínálják. Nem egyszerűen az ingatlant hirdetik, hanem magát az ingatlanfejlesztési projektet. 2008 végén jelentette be Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatója, hogy még abban az évben, decemberben elkezdődik a rekonstrukció. A csoporthoz tartozó projektcég, a Régi Hungária Kft. ugyanis uniós pályázaton 600 millió forintot nyert – hogy 4 csillagos szállóként, több mint 2 milliárd forintos beruházással újítsa fel a patinás hotelt. 2009. március 31-én aláírták a projekt támogatási szerződését is, de nem kezdődtek el a munkálatok. Arról is hírt adtunk ezután, hogy az uniós forrást végül nem vették igénybe, és hogy a gazdasági válság, a kihasználtság és a megtérülés bizonytalansága valószínűleg nem kedvez egy ekkora beruházásnak. Azóta nagy a csend a Kass körül, tájékoztatást kérő e-mailjeinkre sosem kaptunk választ.

 

A honlapon leírják, hogy a részben felújított és átalakított épület jelenleg üresen áll, funkció nélkül. Felújítása 1988-ban kezdődött, a lehetséges végső formájára vonatkozó terveket 1994-ben az Ybl-díjas Tarnai István és munkatársai készítették el. Elkészültek az épületszerkezeti, födém- és homlokzati elemek, a belső terek végleges kialakítása azonban a tényleges beruházási igények alapján történhet meg – orientálják a lehetséges befektetőket. Azt is írják, hogy a műemlék 1897-ben épült, és egyike a város 3 legértékesebb épületének, 1976-os bezárásáig szállodaként üzemelt. A fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban pedig olyan tájékoztatást adnak, hogy a szállodai funkció mellett létezik egy kulturális és üzletközpontról szóló koncepció is. A szállodatervek a befektető szerint érettek a felülvizsgálatra.