Eiffel Palace projekt: Budapest újjáéledése elkezdődött

Folytatódik az utóbbi évek egyik leglenyűgözőbb ingatlanfejlesztési projektje, az egykori Pesti Hírlap székház Eiffel Palace néven való újjáélesztése, amely 2011 novemberében indult el. A Horizon Development saját, nagyszabású beruházása most újabb fontos állomásához érkezett: a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán található, legendás épület bontási munkálatai elkezdődtek – a nagy múltú, egykor klasszikus szépségű palota várhatóan 2013 végére már ismét teljes pompájában, a belváros valódi ékköveként fog ragyogni.

A rendhagyó projekt nem csak káprázatos előképpel, de stabil alapokkal is rendelkezik: városfejlesztési és -történeti jelentőségét az V. kerületi Önkormányzat elismerte, így jogerős építési engedély áll mögötte. Mindemellett, a készülőben lévő Eiffel Palace, a nemzetközi tanácsadócéggel, a PwC-vel kötött szerződés révén, már egy felsőkategóriás bérlőt is magáénak tudhat. A magas szakmai színvonalat képviselő PwC 2014-től exkluzív irodaterületet bérel az épület közel háromnegyedében – a fennmaradó 4500 m2 egyelőre szabad, még további bérlőkre vár. Az Eiffel Palace összesen 14000 m2 bérbeadható területtel és 5 emelet mélygarázzsal fog rendelkezni, a földszinten, a duplaszintű portál mögött pedig egy étterem foglal majd helyet.

 

A magasfokú szakértelem mellett a környezettudatosság jelenti a közös nevezőt a Horizon Development és első számú bérlője között – a fejlesztő saját törekvése és a PwC igényei alapján, az épület a BREEAM minősítési rendszer követelményei szerint kerül kialakításra. Ezen felül a Horizon Development – Magyarországon egyedülálló módon – a LEED tanúsítvány megszerzését is megcélozta. Az Eiffel Palace dupla minősítésével, példaértékű környezettudatos fejlesztésként is ki fog emelkedni a budapesti irodaházak sorából.


Az építkezés első lépései

 

A Horizon Development döntése alapján a nagy múltú ház külseje visszakapja eredeti, kiemelkedő esztétikai és építészettörténeti értéket képviselő megjelenését, belső terei, műszaki szerkezete, épületgépészeti rendszere azonban a legkorszerűbb elvek alapján kerülnek kialakításra. Az egyedülálló felújítási munkálatok már el is kezdődtek: a bámulatos műemléki elemek, egyebek között a belsőudvar öntöttvas szerkezetének finom kidolgozású darabjai restauráció céljából elszállításra kerültek.

 

Az építkezés kiváló ütemben halad, amely a professzionális partnernek, elsősorban a generáltervezést és kivitelezést irányító DVM groupnak is köszönhető. A nemzetközi szinten is élvonalbeli tervező és menedzsment cég – többek közt – az emblematikus, BREEAM minősített Eiffel Tér Irodaház fejlesztéséről, a Bank Center átalakításáról, izgalmas, modern közösségi- és irodaterei, valamint az egyedi szépségű Hard Rock Cafe Budapest megteremtéséről, vagy a Ferrrari új, elegáns, belvárosi szalonjának kialakításáról ismert. Szakembereik gyors és precíz munkája nyomán a Bihari és Stollár Béla utca felőli oldalon már elkészült a homlokzati főfalat megtámasztó acélszerkezet és jelenleg azonos célú munkálatok folynak a Bajcsy-Zsilinszky úti szakaszon is. A szomszédos épület melletti tűzfal lebontásra került, a keletkezett építési törmeléket pedig a magasfokú környezettudatosság jegyében és a minősítési rendszerek követelményei szerint, újrahasznosítás céljából folyamatosan szállítják el.

 

A fejlesztési folyamat hatékonysága arról árulkodik, hogy a Horizon Development partnereinek megválasztásában is körültekintő módon járt el és a tökéletes megoldásokat választotta, így a rendkívüli projekt lebonyolítása a tervezés első lépéseitől a kivitelezés befejezéséig, a legmagasabb szakmai színvonalon történik. Az Eiffel Palace esetében nem csupán egy gyönyörűen felújított épületről beszélhetünk majd – újjáéledő, patinás szépségével és 21-ik századi korszerűségével egyszerre fogja reprezentálni a múltat és a jelent, valamint egyúttal az előremutató jövő palotájává is válik.