Durva tempóban fizetjük vissza a devizahiteleket

Az államháztartás deficitje és a háztartások megtakarításai szinte fillérre kiegyenlítették egymást a szeptember végéig tartó egy évben – ez derül ki az államháztartás és háztatások pénzügyi számláinak előzetes adataiból, amelyeket kedden közölt a Magyar Nemzeti Bank.

Az államháztartás hiánya – nettó finanszírozási igénye – és a háztartások megtakarítása egyaránt a bruttó hazai termék, a GDP 5 százalékával egyenlő 1.345, illetve 1.347 milliárd forintot tett ki, azaz a háztartások szerény két milliárd forinttal “túlfinanszírozhatták” volna a költségvetést.

Az éves adat tartalmazza a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 97 milliárd forintját, amivel a múlt év negyedik és az idei év első negyedében az éves GDP 0,36 százalékával csökkentették az államháztartás hiányát. Egyedül a harmadik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 159 milliárd forintot, a negyedéves GDP 2,3 százalékát tette ki, amit jóval túllépett a lakosság 220 milliárd forintnyi, a GDP 3,2 százalékával felérő megtakarítása.

 

Az államháztartás bruttó maastrichti adóssága a GDP 83,7 százalékáról 81,4 százalékra mérséklődött a harmadik negyedévben, 360 milliárd forinttal 21.735 milliárdra csökkent, a nettó államadósság azonban a GDP 61,6 százalékáról 61,9 százalékára, azaz mintegy 80 milliárd forinttal nőtt.
 

(MTI)