Diplomáciai ügy lett az új Zöld Pardon építkezéséből

A budapesti német nagykövetség képviselői az elmúlt hetekben minden követ megmozgattak, hogy a magyar politika illetékesei figyelmét ráirányítsák a Zöld Pardon új komplexumának építkezésére.

A szabadtéri szórakozóhely, amely a jövő héten egy Tankcsapda-fellépéssel nyitna a Rákóczi híd budai lehajtójánál, alig 50 méterre dübörög majd a nap 24 órájában működő, több nagy légitársaságot is kiszolgáló Lufthansa Systems ablakaitól, és a német tulajdonban álló Infoparknak is milliárdos károkat okozhat, ha bármelyik nagy bérlő besokall a hangzavar vagy a várható randalírozás miatt. A németek nem értik, hogy a magyar hatóságok hogyan hunyhattak szemet a fölött, hogy egy szórakozóhely tulajdonosai egyetlen engedély nélkül lebetonozzanak, beépítsenek és bekerítsenek egy közpark besorolású területet, és beleássanak a híd rézsűjébe. A bérlők sorban jöttek információért, milyen hangos lesz, mire számítsanak, szabályos pánik tört ki a várható felfordulás miatt – mondta az Indexnek Kay-Uwe Blandow, az IVG Hungary Kft. ügyvezetője. A cég sem a kerületi önkormányzattól, sem a ZP tulajdonosaitól nem kapott előzetes értesítést a helyválasztásról, pedig az Infopark hét épületében olyan német érdekeltségek bérelnek helyiségeket, mint a T-Com vagy a 7000 négyzetméterért fizető Lufthansa Systems. Van irodája itt az IBM-nek, az IT Services Kft-nek, sőt a magyar állam is bérlő az Infoparkban.

 

Blandow szerint milliárdos veszteséget okozhat, ha az egyik épület ablakaitól 50 méterre felhúzott koncerthely elüldözné valamelyik céget a környékről. A bérlők jelentős része ugyanis kifejezetten olyan tevékenységet végez, amelyre közvetlen hatással lehet a környékről eredő zaj. Több mint tíz cég működik az irodaparkban az év minden napján 24 órás szolgálatban, és éppen a légitársaságok és repterek számítástechnikai rendszereinek kiszolgálását éjjel-nappali üzemben ellátó Lufthansa Systems operációs központja van a legközelebb az éjszakai szórakozóhelyhez.

 

A szórakozóhelyet üzemeltető cég ügyvezetője a szomszéd Infopark problémáira azt mondta, a színpadokat úgy tájolták, hogy ne az irodák felé sugározzák a hangot, ezért nem hiszi, hogy ha ott becsukják az ablakot, akkor bármi behallatszik majd a zenéből. Méréseket viszont még nem tudtak végezni, mert az irodaház tulajdonosa nem engedte be őket.