Budapesten most érdemes befektetni

Rendkívül vonzó lehetőséget kínál a befektetők számára a kereskedelmi ingatlanok budapesti piaca – állítja legfrissebb elemzésében az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó. Az elemzés szerint a magyar főváros ma úgy az árak, mint a hozamszintek szempontjából a legkedvezőbb terepnek számít régiós és európai viszonylatban egyaránt.

A jelenlegi árak és hozamszintek kifejezetten kedvező beszállási lehetőséget teremtenek a befektetőknek a budapesti kereskedelmi ingatlanok piacán – állítja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó közös piaci helyzetelemzésében.

 

„A budapesti ingatlanok nem csak a nyugat-európai fővárosokhoz, de még a régió nagyvárosaihoz képest is igen olcsónak számítanak. A belső kerületekben fekvő magas minőségű irodaházak árainak viszonylagos kedvező volta, illetve az általuk elérhető – a Prágához és Varsóhoz képest legalább 1 százalékponttal magasabb – évi 7,5 százalékos hozam teszi Európában kifejezetten versenyképessé Budapest ingatlanpiacát. Ezen kívül a logisztikai ingatlanoknál elérhető 9,25, valamint a kiskereskedelmi ingatlanok 7,25 százalékos hozamszintje szintén figyelemre méltó lehetőséget teremt” – foglalja össze a kialakult helyzetet Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

 

A befektetők szempontjából pozitív változás tapasztalható a másodlagos lokációjú, alacsonyabb minőségű (például „B” kategóriás) ingatlanok esetében is. „Bár a tényleges tranzakciók száma ezeknek az ingatlanoknak az esetében – egyelőre – rendkívül alacsony, a befektetők, illetve a bankok visszajelzései alapján azonban egyértelműen látszik, hogy a hozamok emelkedésnek indultak” – teszi hozzá a szakember.

 

A tavalyi év ugyan nem bővelkedett befektetési tranzakciókban – nagyjából a 2002-es szinten teljesítve 150 millió euró alatt zárt a piac –, ám a kedvező árazási szintek és az utolsó negyedév viszonylagos aktivitása derűsebb jövőképet vetít előre az iparág számára, amely a jelenlegi körülményeket figyelembe véve mindenképp a befektetők visszatérésére számíthat.

 

Az utóbbi időszak tapasztalatai alapján a budapesti ingatlanpiacon jellemzően a belföldi, főként 10 millió euró érték alatti ingatlanokat kereső vevők dominálnak, de a kínálkozó lehetőséget felismerő külföldiek is ismét egyre nyitottabb szemmel vizsgálják Budapestet. „A külföldiek esetében olyan befektetők lehetnek sikeresek, akik jellemzően hosszabb időtávban gondolkodnak, a magyar főváros ugyanis legkorábban 5 év múlva produkálhat újra kiugró tranzakciós számokat” – mondja Tóth Balázs.

 

Hasonlóan látja a kilátásokat Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó ügyvezető igazgatója. „Magyarország most sajnos nincs kifejezetten a befektetők fókuszában, visszatérésükhöz több tényező megváltozása is elengedhetetlen. A hazai gazdasági környezet pozitív irányú változása mellett mindenekelőtt a stabilitást kell hosszabb távon megteremteni, amennyiben ezek teljesülnek, akkor Magyarország ismét vonzóvá válik a korábban mindennapi vendégnek számító befektetőknek” – emeli ki Furulyás Ferenc.

 

Ami az érdeklődők látókörébe került konkrét ingatlantípusokat illeti, Tóth Balázs szerint a különleges szállodai ingatlanok, valamint a modern irodaházak a legkeresettebbek. Erre utal az is, hogy tavaly az egyik legnagyobb tranzakció az ötcsillagos Hotel Le Meridien eladása volt, amelyet a dubaji Al Habtoor Group vásárolt meg nagyjából 55 millió euróért. „Az üzletkötés fontos bizalmi döntés volt, így az arab befektetői csoportot minden bizonnyal többen követik majd a térségből” – véli Tóth Balázs.

 

Az év során közel 40 millió euró értékben cserélt gazdát több kiskereskedelmi egység, többek között két Family Center, valamint Spar, Match és Profi üzletek. Az irodapiacon a görög illetőségű Bluehouse csoport volt aktív, ők egy több mint 17 ezer négyzetméteres irodaházat vettek meg a Duna-parton, de kiskereskedelmi fronton is feltűntek egy élelmiszer diszkontlánc magyar ingatlanjainak megvásárlásával.

 

„A fejlesztések terén sincs hatalmas aktivitás, de azt a tényt, hogy a Váci utat újra felfedezték, és nagyjából 60 ezer négyzetméternyi magas minőségű irodai beruházás zajlik a környéken, mindenképpen fontos üzenetnek tekinthetjük, ráadásul ez biztosan sikerrel kelti fel a befektetők figyelmét is” – teszi hozzá Furulyás Ferenc.