Bérlői igény szerinti átalakítás a hosszabbításért

A Carion Ingatlan Befektetési Alap az Illatos úton található ipari ingatlanjának bérlőjével együttműködve átalakította az épületet, amelynek keretében az irodaterület európai színvonalúvá vált, míg a raktárterület kibővítésre és korszerűsítésre került. Az Illatos úton jellemzően B és C kategóriás ipari ingatlanokkal találkozhatunk, amelyek közül a megújult Carion ingatlan minőségével kiemelkedik.

A több éve az ingatlan legnagyobb bérlőjeként szereplő Outokumpu Kereskedelmi Kft. – amely egy finnországi központtal rendelkező rozsdamentes acéltermékeket gyártó tőzsdei cég – az átalakítást követően újabb öt évre kötött bérleti szerződést az ingatlanra, amellyel közel 3 000 m2 raktárterületet, és több mint 400 m2 irodaterületet hasznosít a city logisztikára alkalmas IX. kerületi épületben. A fejlesztéssel egy modern, nagy belmagasságú raktárcsarnok került kialakításra, amely hosszú távon képes kielégíteni a bérlő növekvő igényeit, továbbá kiaknázni a telek fejlesztés lehetőségeit.

Lak Tibor – a Colliers Magyarország Kft. munkatársa, és ezáltal a Carion Ingatlan Befektetési Alap értékbecslője – szerint a tulajdonos megfelelő utat választott az ingatlan értékének megőrzésére az ingatlanpiaci válság időszakában, amellyel megmutatta a napjainkban egyre ismertebbé és hangsúlyosabbá váló „asset management” szerepét, ami jelen esetben ingatlan eszközkezelést foglal magában. Az Illatos úton található ingatlan esetében a hosszú távú bérleti szerződés, amely stabil cash flow-t teremtve csökkenti a likviditási kockázatokat, valamint az ingatlan fizikai állapotának javulása, amely attraktívabbá és bérbe adhatóbbá teszi az ingatlant együttesen olyan értéknövekedést jelent az ingatlan esetében, amely kompenzálja az átalakítások és fejlesztések költség vonzatát. Az Outokumpu jelenlétével az ingatlan magas kihasználtsággal üzemelhet, csupán kisebb irodaterületek várják még bérlők jelentkezését.

Papp Ádám, a Carion Ingatlan Befektetési Alap Portfolió menedzsere elmondta, hogy asset management tevékenységükkel az ingatlanok minél jobb hasznosítottságára és ezáltal értéknövelésére törekszenek, amelynek legfontosabb eleme a bérlőkkel való folyamatos kommunikáció és a kompromisszumos megoldások megtalálása, amelyre az Outokumpu bérleti szerződés hosszabbítása kitűnő példa volt.