Békéscsaba marad a volántársaságok dél-alföldi központja

Továbbra is Békéscsaba marad a volántársaságok dél-alföldi központja, az integráció felgyorsult, a cégek holdingba szervezése 2014 december végére lezárulhat.

Továbbra is Békéscsaba marad a volántársaságok dél-alföldi központja, az integráció felgyorsult, a cégek holdingba szervezése 2014 december végére lezárulhat – jelentette be Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója csütörtökön délelőtt Békéscsabán a Városházán sajtótájékoztató keretében.

 

 Kiemelte: a Dél-Alföldön működő Körös Volán, Tisza Volán, Kunság Volán és Bács Volán társaságok átvilágítását és holdingba történő szervezését a Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. végzi Békéscsabán, a Körös Volán irányítása mellett. A társaságok integrációja 2014. december végén fejeződik be, és a Dél-Alföldön az egyik legnagyobb hazai közúti közösségi közlekedési társaság jön létre, az új központ székhelye is marad Békéscsabán. Az összevont társaság a Dél-Alföldön kilencszáz autóbusszal csaknem 148 millió utast szolgál majd ki mintegy háromszáz településen.


Márton Péter emlékeztetett, az integráció  lassabban haladt az elvárásoknál, ezért vetődött fel az átszervezés ideje alatt a feladatok áthelyezése Szegedre. A nemzeti vagyonkezelő időközben a Körös Volánhoz új vezérigazgatót nevezett ki, Fekete Antalt, aki  vállalata a munkák felgyorsítását és az előírt határidők teljesítését.


A vezérigazgató emlékeztetett arra: Magyarországon hét regionális volán társaság jön létre az önálló pest megyeivel együtt. A kormány célja az átszervezéssel hét tőkeerős, jól szervezett, a közösségi közlekedésben versenyképes hazai cég létrehozása a közúti közösségi közlekedési piac 2016-os uniós nyitásáig.


A dél-alföldi társaságoknál jelenleg 2700-an dolgoznak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő regionális szinten 2013-ban összesen húsz milliárd forint árbevételt vár el tőlük. A négy volán a régióban 150 millió utas szolgál ki közel ezer darab autóbusszal – hívta fel a figyelmet az igazgató.


Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) Békéscsaba polgármestere ara hívta fel a figyelmet: az új regionális társaság működtetése békéscsabai székhellyel újabb munkahelyeket teremt.


Fekete Antal a Körös Volán új vezérigazgatója beszámolt az integrációs folyamat felgyorsításáról, és a hatékonyság mellett a munkahelyek megőrzését nevezte fő célnak.