Az Eiffel Palace ünnepélyes keretek között mutatkozott be

Nem csak az Eiffel Palace projektért felelős beruházó cég, a Horizon Development életében, de Budapest újjáéledési folyamatában is fontos a beruházás. Rogán Antal is köszönetet mondott a Horizon Developmentnek jelentős városmegújító tevékenységéért.

A polgármester beszédében külön hangsúlyt fektetett a régi értékek feltárásának, újjáélesztésének szerepére. A következő szavakkal méltatta a kiváló építészről, Gustav Eiffelről elnevezett projektet:”A vassal történő építés nagyszerű mestere olyan alkotásokat helyezett el ebben az épületben, melyek időközben feledésbe merültek. Feledésbe meültek, viszont most itt az alkalom, hogy az épület felújításánál előkerüljenek. Az én meggyőződésem szerint a beruházók értéket is alkotnak, megújítanak valami olyasmit, ami Budapest egyik reprezentatív épületénk egyébként elrejtett kincse volt… Azt gondolom, hogy a megújulással fölfedezhetjük azt, hogy ez az épület hogyan tudja megváltoztatni az egyébként forgalmas Nyugati térnek a környezetét is. Bízom benne, hogy az első olyan fecske lesz, ami azt fogja mutatni, hogy elérkezett az ideje annak, hogy a Nyugati tér környékén egyébként a város is sok mindenen változtasson majd.”

 

Nem csak a mélyépítési munkálatok zajlanak gyors iramban, de a a restaurációs folyamatok is: az épület emblematikus, öntöttvas szerkezetét már szeptemberben elszállították, hogy a szakemberek visszaadhassák azok impozáns, eredeti megjelenését. Mindemellett a környezettudatosság is kiemelt szerepet kap a projektben – mindezt a Horizon Development ügyvezető partnere, Kovács Attila is kifejtette az eseményen elhangzott beszédében. “Talán a legfontosabb következő lépés az, hogy az épület a mai igényeknek műszakilag megfeleljen. A díszes, neobarokk sítlusú homlokzat mögött mi egy vadonatúj irodaházat fogunk építeni, 5 szintes mélygarázzasal, tehát mindazt nyújtani fogja, amire a mai piacon egy komoly bérlőnek igénye van. Már az előző fejlesztésünknél is rendkívül nagy energiát fektettünk a környezettudatosságba, ennél az épületnél megpróbálunk olyasmit véghezvinni, amit eddig Közép-Európában még senki nem tudott: ez lesz az első olyan irodaház, amely mind a BREEAM, mind a LEED környezettudatos épületminősítési rendszer követelményei alapján minősítést kap.” A beruházók koncepciója maximálisan egybevágott első számú bérlőjük, az épület 70 százaléknyi területét elfoglaló, nemzetközi, pénzügyi tanácsadó cég, a PricewatershouseCoopers igényeivel, amely szintén ragaszkodott a BREEAM minősítés megszerzéséhez.

 

Az épületről, melynek 4500 négyzetméternyi területe további bérlőkre vár, Nick Kós, a PwC képviselője is elisemeréssel és örömmel nyilatkozott a rendezvényen: “Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy lehetőségünk nyílik ebbe a Budapest központjában lévő, kivételes épületbe költözni, amely nem csak elegáns és nagy múltú, de nemsokára rendkívül modern, hasznos és kiemelkedően zöld is lesz, ami elsődleges szempont számunkra…Alig várjuk, hogy 2013 végén 2014 elején már az új irodában köszönthessük ügyfeleinket.”