Aláírták a Budapest-szerződést

Aláírta Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a Budapest-szerződést pénteken a Városházán.

A dokumentum rögzíti, hogy az állam átvállalja a főváros adósságállományának 60 százalékát – amely több mint 104 milliárd forint -, valamint több fővárosi fejlesztés közös előkészítését is. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt mondta, a 60 százalékos adósságkonszolidáció Budapest esetében nem egyszerűen átmeneti segítséget jelent, hanem kiszabadítja a fővárost az adósságcsapdából. Így a város fellélegezhet, “mázsás terhektől szabadul meg” – jelentette ki. A kabinet azonban arról sem akar lemondani – folytatta a kormányfő -, hogy Budapest a világ fővárosainak élmezőnyébe tartozzon a jövőben is. Ezért a megállapodás arról szól, hogy Budapest a 21. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa lehessen.

 

Jelezte, megegyeztek Tarlós Istvánnal, hogy a Budapest 21 elnevezésű szerződést “megtámogatják” egy munkabizottsággal, és a következő hetekben, hónapokban folyamatosan tájékoztatni fogják a közvéleményt arról, hogy a fővárosi fejlesztésekről külön-külön milyen megállapodásokat hoztak tető alá az említett testület szakértői. A megállapodás kidolgozásakor a kormányt az a gondolat vezette, hogy Budapest persze elsősorban a fővárosiaké, de a vidékieké és a határon túl élő magyaroké is, vagyis a város a magyar nemzet fővárosa, így a magyar gazdaság motorja is. Ezért az ország gazdasági növekedéséhez Budapestnek is fejlődnie, növekednie kell – mondta.

 

miniszterelnök szerint az előző városvezetés által hátrahagyott örökség mellett önmagában a város működőképességének fenntartása is komoly bravúr volt. A fővárosnak azonban többre van szüksége, mint a város működtetésére, fejleszteni is szükséges – emelte ki Orbán Viktor, úgy fogalmazva, “hogy egy városnak természetesen van gyomra, de van szárnya is, és a gyomra nagyjából rendben volna, most az a feladat, hogy kiterjessze a szárnyait”.

 

Tarlós István főpolgármester arról beszélt: a kormány 2014 és 2020 között támogatást nyújt számos beruházáshoz, egyebek mellett a Duna-parti városrendezéshez, városfejlesztési projektekhez, s kiemelten közlekedési beruházásokhoz. Hozzátette: a jövőben még több, konkrét, projektenkénti együttműködés várható. A főpolgármester szólt arról is, hogy a dokumentum tartalmazza a közösségi közlekedés finanszírozásának közép- és hosszú távú finanszírozását, határidőket is említve. A városvezető szavai szerint a megállapodás tanúbizonysága annak, hogy egyezik a főváros és a kormány akarata, továbbá annak, hogy a városvezetésnek vannak álmai, és azok megvalósítása elérhető közelségbe került. A főváros adósságállományának 60 százalékos átvállalása kapcsán kiemelte: ez nemcsak a kamatterhek szempontjából lesz kézzelfogható, hanem következménye az is, hogy a város hitelfeltételei meghatározóan javulnak.

 

A megállapodás aláírásán részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Naszvadi György, a nemzetgazdasági tárca államháztartásért felelős államtitkára, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, György István városüzemeltetési és Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője és Orbán Gyöngyi fővárosi frakcióigazgató. A megállapodás a fővárosi közgyűlés elfogadó határozatával lép hatályba.