A magyar hotel befektetési piac teljesítménye a gazdasági és pénzügyi kihívások ellenére is stabil

A Jones Lang LaSalle Hotels legutóbbi hotelpiaci tanulmánya, a Hungarian Hotel Intelligence szerint a magyar hotel befektetési piac viszonylag stabilnak mondható az országot érintő gazdasági és pénzügyi kihívások ellenére. 2012 júniusában a REVPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel) megközelítőleg ugyanannyi volt, mint 2011 azonos időszakában.

Angus Wade, a Jones Lang LaSalle Hotels alelnöke elmondta:„A Malév összeomlása ellenére is stabil a turisztikai kereslet, amelyet a kedvező árfolyam és a főleg Közép-Kelet Európából érkező kitartó kereslet támogat. Ugyanakkor az üzemeltetési feltételek nem túlságosan kedvezőek, hiszen a jelentős hotelpiaci túlkínálat miatt az átlagos szobaárak jóval a 2007-es rekord értékek alatt maradnak.”

„Az országban tapasztalható gazdasági és pénzügyi bizonytalanságok és a kedvezőtlen üzemeltetési feltételek miatt a befektetők óvatosabbá váltak a hotelpiaci ingatlanbefektetések terén. A piac meglehetősen illikvid marad,  a befektetői érdeklődés főleg a felsőkategóriás szállodákra koncentrálódik. Az elmúlt 12 hónap során három ötcsillagos szállodát értékesítettek; a Le Méridien Budapest-et, a Four Seasons Gresham Palace-t és az Intercontinental Budapest-et. Az év fennmaradó részében csak korlátozott keresletre számítunk a magyar hotelbefektetési piacon. Ugyanakkor a jelentős készpénztőkével rendelkező magánszemélyek részéről számíthatunk további akvizíciókra, főleg a Közel-Keleti régióból. Ezeknek a befektetőknek nem kell számolniuk hitel- és finanszírozási nehézségekkel – ami a legtöbb befektetői csoportot érinti – és vonzóak lehetnek számukra magasabb kategóriájú budapesti szállodák” – foglalta össze Wade.