A gyenge fundamentumok érezhetők az európai iroda bérleti díjakon

A Jones Lang LaSalle európai irodapiaci indexe, amely az EMEA régió piacainak legmagasabb iroda bérleti díjait összesíti, már negyedik negyedéve csökkenő tendenciát mutat, 0,6%-os csökkenést regisztrálva 2012 negyedik negyedévében. Így év végén 1,5%-kal alacsonyabb értéken állt, mint egy évvel előtte.

A legerősebb negyedéves bérleti díj-csökkenés Moszkvában (-4,2%), Milánóban (-3,8%) és Párizsban (-3,1%) volt. Ezt némiképp ellensúlyozta a bérleti díjak emelkedése Lyonban ( 5,6%), Düsseldorfban ( 4%) és Münchenben ( 1,6%).

 

Kilenc piacon csökkentek a bérleti díjak 2011 végéhez képest, többek közt Dublinban (-6,3%), Madridban (-5,8%), Milánóban (-5,7%) és Párizsban (-7,2%). Éves viszonylatban 8 indexben szereplő piacon regisztráltak bérleti díj emelkedést, például Düsseldorfban ( 8,3%), Lyonban ( 5,6%) és Luxembourgban ( 5,3%).

 

Dr. Lee Elliott, a Jones Lang LaSalle EMEA régiójáért felelős piackutatási vezetőjeelmondta: „A válságkezelő politika ellenére a vállalati bérlők továbbra is a költségmegtakarításokra koncentrálnak, ami tükröződik a visszafogott bérbeadási eredményekben. Mivel azonban sok bérlő most igyekszik modern környezetben irodát biztosítani magának, így rövidtávon várhatóan stabilizálódnak a legmagasabb bérleti díjak, és a kínálati piacok polarizálódása révén emelkedhetnek is a jövőben.”

 

A regionálisan összesített üresedési mutató továbbra is lassú ütemben csökken, mely részben az korlátozott új irodakínálatnak köszönhető. Az európai üresedési mutató 10 bázisponttal csökkent a negyedév során, így 9,6% volt év végén, ami 30 bázispontos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A 24 indexben szereplő piac közül 13 piacon regisztráltak 2011 negyedik negyedévéhez képest alacsonyabb üresedési mutatót, köztük elsőként említendő Frankfurt 200 bázispontos csökkenéssel. Mivel a jó elhelyezkedésű modern irodaterületek iránt stabil az érdeklődés, így ezeket gyorsan felszívja a kereslet, de a kihasználatlanságra továbbra is hatással lesz a régebbi, használt irodaterületek üresedése.     

 

Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának piackutatási vezetőjehozzátette: „Budapesten korlátozott a rendelkezésre álló minőségi irodakínálat, ezért a legmagasabb bérleti díjak viszonylag stabilak. Azok a bérlők, amelyek presztízsértékű irodakörnyezetbe szeretnének költözni, prémiumot kell fizessenek ezért. Jelenleg a legmagasabb bérleti díj Budapesten 20 euró/m2/hó. Ez a cseh irodapiachoz közeli érték (20-21 euró/m2/hó), de némiképp elmarad a lengyel piac legmagasabb bérleti díja mögött (22-25 euró/m2/hó).”     


Az iroda tranzakciók dominálnak a befektetési piacokon

 

2012 negyedik negyedévében az irodapiaci tranzakciók tették ki az európai ingatlanpiaci befektetések 50%-át – ez 23 milliárd euró befektetési összeget jelent a teljes 46 milliárd euróból. A befektetési érték 76%-kal nőtt negyedéves szinten, melyet részben a kiugró franciaországi ( 134%) és németországi ( 98%) negyedéves befektetési aktivitás, illetve a skandináv piacok iránti erősödő érdeklődés, mely a 430 millió euró értékű olsói Statoil cégközpontjának eladásában realizálódott.

 

Chris Staveley, a Jones Lang LaSalle EMEA régiójának irodapiaci befektetési részlegénekigazgatója a következőket nyilatkozta: „2012 mozgalmas év volt az európai iroda befektetési piacok számára. A teljes befektetési volumen 65,7 millió euró volt, míg az előző évben 53 millió euró értékű irodapiaci befektetés zajlott le Európában. Ez azt jelenti, hogy a befektetései volumen 2012-ben közel azonos szintet ért el, mint 2004-ben és 2005-ben és ez a legmagasabb érték 2002-2007 óta, amikor a piac erősen csökkenő befektetési aktivitást tapasztalt a korlátozott finanszírozási lehetőségek miatt.”