A cudar körülmények dacára nyereséges az Appeninn ingatlanbérbeadása

Növekvő kihasználtság és árbevétel ellensúlyozza az ingatlanpiaci pangást és a hitelválság számviteli hatásait

A társaság háromnegyedéves, konszolidált beszámolója szerint az Appeninn Nyrt. 2011 első kilenc hónapjában 676 millió Ft-os csoportszintű árbevétel mellett 204 milliós mérleg szerinti eredményről tud beszámolni. A változékony gazdálkodási környezetben új bérlők megszerzésére fókuszáltak, további akvizícióikkal kivárnak.

 

Az immár a Budapesti Értéktőzsde A-kategóriájában jegyzett befektetési társaság az ingatlanbérbeadási üzletágban tovább folytatta az első félévben megkezdett feltöltés kampányát. Így a piaci kihasználtsági átlagot még jobban meghaladta: a B-kategóriás fővárosi irodáiban az összkihasználtság 91 százalékos. Ráadásul a korábban megszerzett bérlők immár az árbevételi oldalon is éreztették hatásukat: legnagyobb portfolio eleme, azaz a Hattyúház esetében a féléves árbevétel további 78 százalékkal nőtt. Köszönhetően annak, hogy immár ismét 80 százalék fölötti a kihasználtság, (ami korábban egy nagy állami bérlő távozásával 40 százalékra zuhant). A kedvezőtlen magyarországi pénzpiaci és gazdasági helyzet miatt az Appeninn vezetése a harmadik negyedévben az akvizíciók ideiglenes felfüggesztéséről döntött. A társaság befektetett eszközei a félévhez képest csak minimálisan nőttek, megközelítve a 17,4 milliárd forintot. A társaság menedzsmentje hangsúlyozottan a bevételtermelés megerősítésére koncentrált, proaktív és rugalmas szereplőként lépve fel a bériroda piacon. „Ugyanakkor a negyedik negyedévben biztosan tovább folyik a portfolió bővítése.” – mondta Székely Gábor, a társaság igazgatótanácsának elnöke.

 

Az Appeninn Holding leányvállalatainak devizában denominált beruházási hiteleinek átértékeléséből adódó időarányos árfolyamveszteségére a társaság céltartalékot képzett 586 millió forint értékben, ennek megfelelően feltüntetve azt az eredménykimutatásban az egyéb ráfordítások tételsorában. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 2011. harmadik negyedévi gazdálkodásáról az alábbi linken elérhető konszolidált beszámolóból többet is megtudhat: