A budapesti irodák 10%-át a szolgáltató központok bérlik

Még mindig jobban megéri Budapestre hozni a szolgáltató központokat , mint egy nálunk olcsóbb, fejlődő országba telepíteni őket. Magyarország központi fekvésének, jól képzett, nyelveket beszélő munkaerejének és fejlett infrastruktúrájának köszönhetően több mint harminc SSC bérel irodát a magyar fővárosban, összesen közel 200.000 négyzetméteren – derül ki a CA Immo és a DTZ felméréséből.

A CA Immo portfoliójában lévő irodaházakban jelenleg 30.000 négyzetmétert foglalnak el az ilyen jellegű bérlők; a folyamatban lévő tárgyalások miatt a társaság szerint ez a szám a közeljövőben tovább nőhet. Az utóbbi tizenöt évben a kelet-európai régió jelentős fejlődésen ment keresztül; a központi üzleti szolgáltatások népszerű célpontja lett.  Az elsők között az IBM, KPMG és Sun Microsystems költöztette ide központját, majd 2003 és 2006 között számos cég fedezte fel a térség előnyeit, 2006 végére már 183 SSC volt jelent a KKE régióban. Felállításukban több irányú mozgás volt megfigyelhető: eleinte a drágább anyaországbeli munkahelyeket váltották ki olcsóbb régiókban lévő munkaerővel.  Ekkor még főleg adminisztrációs, adatrögzítés feladatokra korlátozódott az itteni tevékenységük, később azonban komolyabb részlegeket is – a teljes könyvelés, IT – kihelyezték ide.

„A legújabbkor tendencia az, hogy a nagyon olcsó, úgynevezett fejlődő országokból, ilyen jellemzően India, elkezdik visszahelyezni a SSC-ket Kelet- Közép Európába, vagy akár az anyaország területére. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Magyarországnak vitathatatlan előnye van ezen országokkal szemben, jól képzett, nyelveket beszélő munkaereje és fejlett infrastruktúrájának köszönhetően.” emelte ki Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője.

 

Miért lett (újra) vonzó célpont Magyarország?

 

„Annak ellenére, hogy Budapesten immáron fejlett az SSC piac és az elmúlt évekhez képest valamivel emelkedtek a munkaerőköltségek, azaz csökkent az ország árelőnye másokhoz képest, mégis vonzó célpontja lehet a szolgáltató központoknak. Jelenleg 43 SSC szervezet működik az országban, melyből 31 bérel irodát Budapesten, ezzel nagyjából 200.000 négyzetméter bériroda területet foglalnak el a teljes fővárosi 2,5 milliós állományból. ”- tette hozzá Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi vezetője.

Az elsők között az EDS Hewlett Packard, IBM, British Telecom, Tata, GE és Diageo választotta Magyarországot, és máig itt található üzleti szolgáltató központjuk. Habár a legtöbb SSC a fővárosban telepedett le, néhány vállalat vidékre helyezte központját, többek között az IBM és a Sapa Székesfehérvárra, a Budapest Bank Békéscsabára, a British Telecom és a Vodafone pedig fővárosi központjaik mellett Debrecenben, illetve Miskolcon bérelt ilyen célból irodát. Mivel a gazdasági válság erre a szektorra is hatással volt, sok esetben a gazdaságilag stabilabb szomszédos országok mellett döntöttek az SSC-k Magyarországgal szemben, de ennek ellenére sikerült néhány nagyobb céget ide vonzani, ilyen például a British Petroleum és a Grundfos.

 

Milyen elvárásai vannak egy SSC cégnek?

 

Lokáció szempontjából a belvároson kívüli, jó infrastruktúrával rendelkező modern irodaházakat preferálják, ahol a bérleti díjak kedvezőbbek, mint a belvárosban. Emellett fontos szempont, hogy az épület nagy egybefüggő irodaterületekkel rendelkezzen, ami lehetővé teszi a hatékony irodakialakítást. Jellemző igény még az olcsó  parkolási lehetőség, a kiváló tömegközlekedés, a széles körű házon belüli szolgáltatások, a magas szintű műszaki felszereltség, különös tekintettel az épületgépészeti rendszerekre (friss levegő ellátás és hűtés/fűtés) melyeknek rugalmasan kell tudni alkalmazkodni az átlagon felüli munkahely-sűrűségből adódó nagyobb kapacitás igényhez.

 

Jelenleg, több mint 33.000 mn irodaterületet bérelnek az SSC cégek a CA Immo portfólióban. Hasonlóan a többi piaci bérlőhöz, meghatározó hányaduk bérleti szerződésük meghosszabbítása mellett döntött az utóbbi években; ezen kívül új szolgáltatóközpontok felállításáról is tárgyal a befektető társaság. „Budapest továbbra is stabil, és preferált shared service center lokációnak számít. A budapesti ingatlanpiac tele van modern, rugalmas kialakítási lehetőségekkel rendelkező épületekkel és versenyképes bérleti díjakkal. Mindezeknek és az olcsó, de magasan képzett munkaerőnek köszönhetően további SSC-k megjelenésére számítunk a jövőben.”-tette hozzá Gulyás Ede.