A befektetők bíznak az ipari ingatlanok piacában

Hozzávetőlegesen 170 millió euró értékben épült ipari ingatlan Közép-Európában 2012 első felében. Ez körülbelül 370,000 négyzetméternyi állományt jelent, melynek nagytöbbségét Lengyelországban adták át. A világ legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlantanácsadó vállalata, a Cushman & Wakefield legfrissebb tanulmánya szerint a régió stabil és a következő hónapokban nem várható kiemelkedő változás.

A piac stabilitása ösztönzi a befektetőket, a fejlesztőket és a vállalatokat. A kihasználatlansági mutató nem változott számottevően, átlagosan 10 százalék a régióban és csupán Csehországban és Szlovákiában áll jelenleg 10 százalék alatt, ahol a kereslet kissé meghaladja a jelenleg üresen álló terület mértékét. Ebből arra következtethetünk, hogy Közép- Európában további  igény mutatkozik a fejlesztések iránt.

 

“Jelenleg nincs túl sok fejlesztés alatt álló terület, melynek fő oka, a helyi befektetők raktárak/ logisztikai központok iránti érdeklődésének hiánya. Ennek ellenére a fejlesztők szeretnék eladni a kész parkjaikat, hogy újabb beruházásokba kezdhessenek” mondta Ferdinand Hlobil, a Cushman & Wakefield közép- kelet európai, ipari ingatlan üzletágának vezetője.

 

“Ezen befektetések megvalósításához sem történelmi, sem kulturális, sem jogi háttér nem alakult még ki országunkban. A nemzetközi befektetők megvásárolják a legjobb befektetéseket és nem találkoznak helyi versenytársakkal. A nemzetközi alapok csak korlátolt mennyiségű befektetést eszközölnek a régióban, és a további tőkének helyi befektetők részéről kellene érkezni” Fűzte hozzá Hlobil.

 

Összesen 370,000 négyzetméter új ipari ingatlan épült a közép- európai (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) régióban az év első felében. Ez az elmúlt három év során átadott legtöbb terület (a tavalyi év ugyanezen időszakában az átadott terület mértéke 200,000 négyzetméter volt), de 1 millió négyzetméterrel kevesebb, mint 2008-ban és 2009-ben, amikor az új fejlesztések mértéke a legmagasabb volt (2009 első felében közel 1,3 millió négyzetméter épült). Jelenleg a teljes modern ipari ingatlan állomány a régióban hozzávetőlegesen 15 millió négyzetméter.

 

“Az év első felében a bérbeadások mértéke a tavalyi 1,5 millió négyzetméterről kissé visszaesett 1,2 millió négyzetméterre. A bérbeadások mértékét főként a gyártók és azon belül is az autóipar határozta meg, mely leginkább Németország iparának köszönhető. A legnagyobb tranzakciók Lengyelországban köttettek és több jelentős bérbeadás történt Csehországban is. Akár azt is mondhatnánk, hogy a két említett ország az egész régió két alappillére” mondta Hlobil.

 

“Magyarországon a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére az ipari ingatlanpiac jól teljesít, egyre több nemzetközi gyártó jelenik meg. 2012 első félévének végén a teljes modern ipari ingatlan állomány Budapesten és az agglomerációban 1,806,485 négyzetméterre rúgott. A bérbeadások mértéke az első félévben 136,000 négyzetméter volt, melyhez 21,4 százalékos kihasználatlanság párosult. Mivel jelenleg nincs fejlesztés alatt álló terület az országban, bízunk a meglévő területek folyamatos feltöltődésében, mely a kihasználatlansági mutató csökkenéséhez vezet majd” mondta Fazekas István, a Cushman & Wakefield Budapest ipari ingatlan részlegének munkatársa.

 

“Az elhúzódó globális válság ellenére Közép-Európa ipari ingatlanpiaca relatív jó állapotban van. A fejlesztők és a befektetők folyamatos terjeszkedése a szegmens profitabilitását jelzi” fűzte hozzá Hlobil.