A befektetési aktivitás erős évet ígér

A Cushman & Wakefield ma megjelent, legfrissebb International Investment Atlas 2012 kutatása szerint a jelenlegi óvatos hozzáállás ellenére a világ legtöbb befektetési piacán erősebb második félévre számítunk, az aktivitás 20 százalékos növekedéssel, melyet leginkább a bizalom és a befektetők illetve a bérlők kereslete idéz elő.

Glenn Rufrano, a Cushman & Wakefield Elnök- Vezérigazgatója elmondta: “Egyre nagyobb kockázat- toleranciát tapasztalunk a biztosítási és az ingatlanpiacokon. A gazdasági változások hatására ezen trendek várhatóan tovább folytatódnak az év második felében.” A Cushman & Wakefield 2011-hez képest kevés változással, 710- 720 milliárd dollárral számol a volumen tekintetében (805-815 milliárd dollár amennyiben a multifamilyt is belevesszük), de ezen belül 20 százalékos növekedésre számítunk az első és a második félév között, melynek során a banki finanszírozások és az új tőke beáramlásának hatására történő keresletnövekedés és a növekvő befektetési kínálat miatt fellendül az aktivitás.

 

“A nagyobb gazdasági növekedés elengedhetetlen a visszatéréshez, de a legkritikusabb pont az, hogy a fellendülés a növekedésbe vetett bizalom és nem pedig maga a növekedés lesz.” fűzte hozzá Greg Vorwaller a Cushman & Wakefield globális befektetési vezetője.“A munkahelyek fenntartható növekedése hatással lesz az abszorpcióra, de mindezek előtt a megítélés javulása elegendő kell, hogy legyen a bérlői kereslet növekedéséhez a modern és hatékony területek iránt, míg az elakadt üzleti terveket újból aktivizálják és ezek segítik a befektetéseket a banki ügyleteket és a fejlesztői piacokat. Bár a bizalom továbbra sem erősödik, és egy újabb válság is begyűrűzhet, a bérlői kereslet csökkenésének ellenére az ingatlan továbbra is keresett marad a befektetőknek, hiszen biztos bevételt jelent a bérlők részéről, hiszen ők is költségeket szeretnének csökkenteni és minél jobban szeretnék kihasználni az ingatlanjaikat.”

 

A várható növekedés és a bérlői kereslet növekedése a piac legdinamikusabb területei, ahol a bérlők olyan területeket keresnek, amely legjobban megfelel az üzleti céljaiknak és nem csak terjeszkedési szempontból. Egyre nagyobb a kereslet az új piacok és az olyan lehetőségek iránt melyek hatására csökkenhetnek a bérlői költségek, továbbá fontos az átstrukturálás is, például az energiaárak, a fenntarthatóság, a technológiai és demográfiai változások és természetesen az elektronikus kereskedelem terén. 

 

Regionális befektetési lehetőségek:

 

Ahogy a befektetők a biztonságot és a likviditást keresik, az ’átjáró’ városokban a világon mindenhol megnövekszik a kereslet. David Hutchings, a Cushman & Wakefield európai piackutatási vezetője elmondta: “London továbbra is kiemelkedő lesz, a piac ’meredekségének’ és a hosszú távú növekedésnek köszönhetően, de annak ellenére, hogy 2012 a londoni olimpiai játékok éve, a befektetések tekintetében várhatóan be kell érnie egy ezüstéremmel. Az első helyezést várhatóan ismét New York kapja, mely nem csak arányosan profitál, de itt több a fellendülési potenciál, amely előbb –utóbb felszabadul.” A befektetőknek ebben az évben jobban szét kell nézniük a lehetőségek terén, mely némelyeknek magasabb kockázatot, némelyeknek a várható kockázatok elemzését jelentheti. Összességében egy új célpontokból álló hierarchia kibontakozása várható, melynek során a befektetők jobban megvizsgálják a cél- régiót, vagy országot, hogy jobban megértsék az abban rejlő kockázatokat és növekedési lehetőségeket.

 

Ázsia és Csendes óceáni területek – folytatódó erős érdeklődés, fellendülő aktivitással a fejlődő piacokon az év második felében

 

A tavalyi évben Ázsiában 42 százalékos növekedés történt az ipari befektetések esetében és 26 százalékos a kiskereskedelem tekintetében, ám az irodapiacon és a hotelek piacán nem történt jelentős változás. Ezek a trendek várhatóan 2012-ben is folytatódnak majd, amikor a fókuszban Japán, Hongkong és Szingapúr áll majd az ipari ingatlanok azon belül is leginkább a logisztika tekintetében. A kiskereskedelem esetében a Cushman & Wakefield szerint növekvő érdeklődés várható majd Kína, Szingapúr és Hongkong iránt, de Szöul is profitál majd a szofisztikált, modern kiskereskedelmi központokból, melyekből viszonylag csekély a kínálat.

 

John Stinsona Cushman & Wakefield ázsiai – és csendes óceáni piacokért felelős befektetési vezetője hozzátette: “Míg az év első felében a tavalyihoz hasonló trendekre számítunk, amikor a főbb termékek kerültek előtérbe a fontos piacokon, addig az év második felében az aktivitás fellendülését várjuk a fejlődő piacokon. A kedvező, helyi piaci feltételek, a lehetőségek és a pozitív befektetői hozzáállás hatására több nemzetközi tőke kerül majd beáramlásra például Indiába a lakóingatlanok piacán, a bangalorei irodapiacon és NCR környékén. Kínában a globális befektetői társadalom ’piac a piacon’ területeket vizsgál és különböztet meg, ilyenek például Shanghai és Peking, ahol a legjobban szárnyal az irodakereskedelem. A növekvő forgalom továbbra is olyan alapvető befektetési lehetőségeket idéz majd elő, mint a közép- és felső kategóriás bevásárlóközpontok illetve bevásárló utcák a legjobb területeken, vagy olyan másodlagos városokban, mint Chengdu.”

 

Várhatóan Amerika vezeti majd a fellendülést

 

Az amerikai régióval kapcsolatban Greg Vorwaller, a Cushman & Wakefield globális befektetési vezetője elmondta: “Várhatóan a befektetési aktivitás tekintetében Amerikában lesz a leggyorsabb a növekedés idén, azon belül is leginkább az Amerikai Egyesült Államokban. Habár azok, akik a ’címlapon’ túl tekintenek észreveszik, hogy Mexikó milyen ellenállhatatlan lehetőségeket tartogat az elsődleges kiskereskedelmi, iroda és ipari ingatlanpiacon a szabályozott hozamok tekintetében. Az ipari szektor leginkább abból profitálhatna, ha az irodai dolgozókat közelebb vinné a gyártási területekhez. Brazília például egy olyan lokáció marad, ahol a ténylegesen globális ingatlan befektetőknek meg kell vetni a lábukat a gazdaság és a középosztály relatív növekedése miatt. Az ipari és a kiskereskedelmi piacok továbbra is vonzó lehetőségeket kínálnak azok számára, akik stabil növekedést várnak a tőke növekedésének lehetőségével és az általuk kínált adókkal, valamint devizaárfolyam változásokkal. Az Amerikai Egyesült Államokban az elsődleges piacokon található ingatlanok mellett a befektetőknek el kellene kezdeniük foglalkozni az olyan ingatlanokkal, melyek másodlagos területeken helyezkednek el és korábban a változó gazdasági tényezők ellenére a kereslet/ kínálat tekintetében jól teljesítettek. Ezen kívül továbbra is hajszolni a jó elhelyezkedésű ipari és kiskereskedelmi épületeket, ezzel folytatva azt a versengést, amely 2011-ben kezdődött.”

 

EMEA – A piaci választék reményt jelent a kockázat kerülő befektetőknek 2012-ben

 

Michael Rhydderch, a Cushman & Wakefield EMEA régiójának befektetési vezetője hozzátette: “Európában a kockázat kerülő befektetők számára továbbra is nagyobb a választék, mint amennyit érzékelnek, hiszen csupán Németországra és az északi államokra koncentrálnak, azon belül is csak kiskereskedelmi tekintetben. Franciaország és az Egyesült Királyság elképzelhető, hogy most egy kicsit rizikósabb a lassabb gazdasági növekedés és az ingatlanárak csökkenése miatt, de London és Párizs jó középtávú fellendülést és magasabb megtérülési potenciált tartogat a fejlesztések és felújítások tekintetében.” “Lengyelország például egy jónak tűnő választás, de elég zsúfolt piac ahhoz, hogy valaki vásárolni tudjon és jelenleg inkább a főbb ingatlanokra kellene koncentrálni, mint az értéknövelésre. Azoknak, akik magasabb megtérülést szeretnének, azoknak a peremen túl kell tekinteniük, hiszen jelenleg Oroszország jó piacnak számít és Törökország is szintén jó eredményeket produkál, vagy még messzebbre, a piac kevésbé kedvelt részei felé. Pontosítva a befektetőknek arra kell tekinteniük ahol kevesebb a feszültség, de kedvezőek a hosszú távú lehetőségek. Ez jöhet akár kiskereskedelmi területek újrapozícionálásából, a Olasz városok kiskereskedelmi vagy irodakínálatának hiányából vagy akár a modern logisztikai kínálat hiányából Spanyolországban és Portugáliában.” –folytatta Rhydderch.