A Prologis félmillió négyzetmétert adott bérbe

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő vállalat megtartotta beszámolóját a közép- és kelet-európai régióban elért első féléves eredményéről.

Bár a modern logisztikai létesítmények kínálata továbbra is szűkös a régióban, a Prologis befejezett egy 7 000 négyzetméteres bővítést a ROHLIG SUUS számára a Prologis Park Janki területén, és három, összesen 71 000 négyzetméteres személyre szabott (BTS) létesítmény fejlesztésébe is belekezdett a Prologis Park Wroclaw V területén:

 

·         17 800 négyzetméterfejlesztése egy a lengyelországi piacon vezető háztartási gép, audio, video és IT eszköz kis- és nagykereskedő vállalat számára (kettes épület)

·         18 300 négyzetméterfejlesztése a Tradis, az Eurocash Group tagja számára (hármas épület)

·         35 000 négyzetméterfejlesztése az Eko Holding számára (négyes épület)

 

A Prologis ezen túl tervezi egy ötödik, 16 200 négyzetméteres épület átadását is a Prologis Park Wroclaw III területén, Kisvállalkozási Egységek (Small Business Unit, SBU) programja keretén belül, amely a kisebb raktáregységek és nagyobb irodaterület iránti ügyféligények kielégítését célozza.

 

A portfólió működési adatai

 

A Prologis régiós portfóliójának kihasználtsági mutatója 91%-os volt a második negyedév végén. Január és június között a Prologis összesen 498 000 négyzetméter területről kötött bérleti megállapodásokat, ebből 177 000 négyzetméterről született új megállapodás, 220 000 négyzetméter bérleti szerződését újították meg, a fennmaradó rész pedig rövidtávú megállapodások eredménye.

 

Az év első felében a bérbeadások többsége Lengyelországban történt, a legjobban teljesítő, a teljes kihasználtságot megközelítő piacok Wroclaw, Poznan, Prága és Pozsony voltak.

 

Ben Bannatyne, a Prologis közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatója elmondta: „A bérbeadások növekedését látjuk a legjobban teljesítő piacokon, ahol egyre több megkeresést kapunk az FMCG és e-kereskedelmi cégek részéről.”

 

„Földkészleteink felhasználására fokuszálunk, és portfóliónk fegyelmezett növelésére azokon a piacokon, ahol a kereslet meghaladja a kínálatot” – tette hozzá.

 

A Prologis vezető disztribúciós-létesítmény üzemeltető Közép- és Kelet-Európában, 3,5 millió négyzetméteres portfóliója Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában üzemel (2013. június 30-i adatok).