A Prologis és a Norges Bank Investment Management 2,4 milliárd eurós vegyesvállalata

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő vállalat bejelentette a Norges Bank Investment Management-tel (NBIM), a Norvég Kormányzati Nyugdíjalap globális kezelőjével közös vegyesvállalata, a 2,4 milliárd eurós (3,1 milliárd dolláros) Prologis European Logistics Partners Sàrl (PELP) létrehozásának lezárását.

A vegyesvállalat egy 4,5 millió négyzetméteres, 195 „A” kategóriás ingatlanból álló, a Prologis kizárólagos tulajdonában álló stabilizált portfóliót szerzett. A Prologis European Logistics Partners 50-50%-os vegyesvállalat, 2,4 milliárd euró (3,1 milliárd dollár) saját tőke kötelezettséggel, amelynek része egy az NBIM és a Prologis által közösen eszközölt 1,2 milliárd eurós (1,55 milliárd dollár) közös befektetés.

 

„Együttműködésünk a Norges Bank-kal közös, hosszú távú, évtizedekben mérhető befektetési kilátásainkra épül” – mondta Hamid R. Moghadam, a Prologis elnök-vezérigazgatója. „A vegyesvállalat létrehozása jól jelzi az európai ipari ingatlan piac erősödését, és kiváló minőségű portfóliónk befektetési potenciálját.”

 

A vállalat célpiaci stratégiai portfóliók, vagy ahol lehetséges, a meglévő eszközalapot kiegészítő létesítmények felvásárlásával tovább növekedhet. A vállalkozás kezdeti időtartama tizenöt év, amely egy újabb tizenöt éves periódussal meghosszabbítható. A Prologis a lezárás második évfordulóját követően akár 20%-osra is csökkentheti tulajdonarányát.

 

A Prologis-ról

A Prologis Inc. vezető ipari ingatlantulajdonos, -üzemeltető, és -fejlesztő, amely amerikai, európai és ázsiai globális és regionális piacokra fókuszál. A 2012. december 31-i adatok szerint a Prologis huszonegy országban, konszolidált alapon, vagy konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül, összesen körülbelül 51,5 millió négyzetméter létesítményt és fejlesztési projektet birtokol részben vagy egészben. A vállalat több mint 4 500 ügyfelének, köztük gyártóknak, kiskereskedőknek, szállítmányozási cégeknek, logisztikai szolgáltatóknak és egyéb vállalkozásoknak ad bérbe modern disztribúciós területet.

 

Az ebben a közleményben szereplő nem történelmi tényekről szóló kijelentések a jövőbe tekintő kijelentések az 1934-es Securities Exchange Act 21E kiegészített szekciója, valamint az 1933-es Securities Act 27A kiegészített szekciója értelmében. Ezek a jövőbe tekintő kijelentések jelenlegi várakozások, becslések és projekciók alapján szólnak az iparágról és a piacról ahol a Prologis működik, a menedzsment elképzeléseiről és feltételezéseiről. Ezek a kijelentések bizonytalanságokat foglalnak magukban, amelyek jelentősen befolyásolhatják a Prologis pénzügyi eredményeit. Az olyan szavak mint a „várhatóan”, „szándékunk szerint”, „terveink szerint”, „hisszük”, „próbáljuk”, „becsüljük”, ezek variációi és szinonimái azonosíthatóvá teszik ezeket a jövőbe tekintő kijelentéseket, amelyek nem tényszerűek. Az összes általunk várt jövőbeli működési teljesítményről, eseményről vagy fejlesztésről szóló kijelentés – többek közt a bérleti díjakról, és a kihasználtság növekedéséről, fejlesztési tevékenységről, a már felépült épületeink értékesítéséről vagy bérbeadásáról, a működési helyszíneink általános kondícióiról, a nemrégiben lezajlott összeolvadásunk által keletkező szinergiák kihasználásáról, adósságunkról és pénzügyi helyzetünkről, új befektetési alapok létrehozásáról és a létező alapokban elérhető tőkéről – jövőbe tekintő kijelentések. Ezek a kijelentések nem jelentik a jövőbeni teljesítmény garanciáját, és kockázatokat, bizonytalanságokat és nehezen előre látható feltételezéseket tartalmaznak. Bár hiszünk, hogy az kijelentések által tükrözött elvárások ésszerű következtetéseken alapulnak, nem tudunk biztosítékot adni, hogy elvárásaink teljesülnek és ezért a tényleges eredmények és történések lényegesen eltérhetnek a kijelentések által előre jelzett vagy megfogalmazott tartalomtól. Néhány faktor amely az eredményeket és a kimenetelt befolyásolhatja: (i) nemzeti, nemzetközi, regionális és lokális gazdasági körülmények, (II) pénzügyi piacok, kamatok, és valuta árfolyamok változásai, (iii) megnövekedett vagy váratlan konkurencia létesítményeinknek (iv) a felvásárlási, értékesítési és létesítményfejlesztési kockázatok, (v) ingatlanbefektetési tröszt (REIT) státusz és adóstruktúra fenntartása, (vi) pénzügyi eszközök és tőke elérhetősége és, adósságszintünk és hitelbesorolásunk, (vii) befektetéseinkkel kapcsolatos kockázatok társbefektetői vállalkozásokban és alapokban, illetve azon képességünk hogy ilyeneket létrehozzunk (viii) a nemzetközi üzletmenet kockázata, többek közt a valutakockázat, (ix) környezeti bizonytalanságok, többek közt a természeti katasztrófák kockázata, és (x) azok a további tényezők, amelyeket az Egyesült Államokbeli Securities and Exchange Commission-nél a Prologis által iktatott „Kockázati Tényezők” jelentés tartalmaz. A Prologis nem vállal kötelezettséget az ebben a tanulmányban szereplő jövőbe tekintő kijelentések frissítésére.