A Prologis Park Budapest-Sziget új épülete a legfenntarthatóbb Magyarországon

A Prologis Inc. globális vezető ipari-ingatlan vállalat bejelentette, hogy a Prologis Park Budapest-Sziget hatos számú épülete a legjobb fenntarthatósági besorolást nyerte el a magyarországi épületek közül. A 7500 négyzetméteres épület BREEAM „Good”minősítést kapott, ezzel az első épület, amelyet az új BREEAM irányelvek alapján akkreditáltak.

Az igényre szabott (BTS) létesítmény a Transported Asset Protection Association (TAPA) elvárásainak megfelelően épült, jellemzői közé tartozik az oszlopok nélküli raktárterület, az oldalrakodó rámpák a kamionok és kisteherautók részére, és az optimális fűtési és világítási költségeket eredményező, hatméteres belmagasságú cross dock terület. 
A létesítményben 7,5 méteres oszlopközzel 45 dokkot alakítottak ki oldalrámpával és targoncarámpával együtt, ezek szolgálják ki az 5 000 négyzetméteres logisztikai területet. Ez körülbelül 35 dokkoló kapuval jelent többet a bérelhető területen, mint a hagyományos logisztikai épületek esetében.
 
Az épületet 2014 novemberében adták át a DB Schenkernek, amely vezető integrált logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalat. A cég a Prologis hosszú távú, globális ügyfele, és további 20 000 négyzetméter területet bérel a parkon belül. Az épületben kapott helyett a DB Schenker új központi irodája is, ahol a szintén fenntarthatósági és ergonómiai szempontok alapján kialakított több mint 2 500 négyzetméter modern irodaterületen mintegy 200 fő dolgozik.
 
„A környezettudatosság terén is iparágvezető vállalatként a Prologis tisztában van az energiatakarékos, a működési költségeket csökkentő, és így az ügyfél profitabilitását növelő épületek fontosságával. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az új BREEAM irányelvek szerint Magyarországon elsőként nyertük el a BREEAM „Good” minősítést, különösen mivel egy ipari, cross dock épületről van szó” – mondta Kemenes László, a Prologis alelnöke, 
magyarországi és romániai képviselő. „Bár a zöld építési koncepció és megoldások egyre népszerűbbek, Magyarországon csak néhány fejlesztő képes korszerű, modern épületeket fejleszteni, amelyek az olyan legszigorúbb nemzetközi fenntarthatósági elvárásoknak is megfelelnek, amilyen a BREEAM. A Prologis-nál büszkék vagyunk rá, hogy vállalatunk élenjáró ebben a tekintetben is.”
 
„Különösen örülünk az energiatakarékosság és a környezetszennyezés terén elért kivételesen jó BREEAM pontszámnak” – tette hozzá Bellák Balázs, a Prologis régiós projektmenedzsment vezetője. „Az épület fejlett gépészeti és elektromos rendszerei az ergonómiai építészeti jellemzőkkel együtt olyan kényelmes és hatékony munkakörnyezetet teremtenek, amely minimális környezeti terhelés mellett képes csökkenti a működtetés költségeit.”
 
A Prologis Park Budapest-Sziget egy modern disztribúciós központ összesen több mint 128 000 négyzetméter területtel, további fejlesztési potenciálja 36 000 négyzetméter. A park vonzó Budapest közeli logisztikai helyszínen, Szigetszentmiklós ipari zónájában található, amely közvetlen elérést biztosít a helyi és nemzetközi úthálózathoz az M0-ás budapesti körgyűrű révén.
 
A Prologis vezető ipari létesítményszolgáltató Magyarországon, több mint 612 000 négyzetméteres portfólióval (2015. március 31-i adatok szerint).