A Prologis 2011-es régiós évértékelője

A Prologis Varsóban tartotta meg a régiós ipari ingatlan piacon a 2011-es évben elért eredményei értékelését. A vállalat az elmúlt tizenkét hónapban több mint egymillió-hétszázezer négyzetméter területet adott bérbe a régióban, amelynek mintegy 58%-a lengyelországi terület volt. Ezzel a kimagasló eredménnyel a Prologis több mint 400 000 négyzetméterrel meghaladta saját tavalyi rekordját.

2011 nem csupán a rekordmennyiségű bérbeadás miatt volt fontos év a vállalat számára, hanem a két vezető globális ipari ingatlan vállalat részvételével lezajlott rekordméretű összeolvadás miatt is. A Prologis és az AMB Property Corporation 2011. júniusi összeolvadása az elmúlt húsz év legnagyobb ilyen tranzakciója volt az iparágban, amelynek eredményeképpen létrejött a Prologis Inc. vállalat, amely vezető tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő a globális ipari létesítménypiacon, 55,7 millió négyzetméteres négy kontinensen jelen lévő portfoliójával.

 

A Prologis Közép- és Kelet-Európában

 

A 2011-es évben, a CB Richard Ellis 2012. januári adatai alapján a Prologis több mint 51%-os részesedést ért el a régióban az ipari ingatlan bérbeadás piacán, amely tartalmaz hat hónapnál rövidebb és havonta megújuló szerződéseket is, és amely 25%-kal haladja meg a 2010-ben bérbe adott területek mennyiségét. A bérleti megállapodások több mint felét Lengyelországban kötötték. Az összesített eredmény tartalmazza a 385 000 négyezetméterről létrejött új bérleti megállapodásokat, a 84%-os megtartási rátát jelentő, 872 000 négyezetméterről szóló meghosszabbított megállapodásokat, valamint a rövidtávú, azaz tizenkét hónapnál rövidebb, vagy havonta megújított megállapodások keretében bérbe adott 454 000 négyezetméter területet is. A fenti tevékenységek eredményeképpen a Prologis régiós platformjának kihasználatlan része a tavalyi 16%-ról a 2011-es év végére 11%-ra csökkent.

 

„Az európai pénzügyi és gazdasági aggodalmak ellenére, kimagasló bérbeadási eredményt értünk el a régióban, jelentősen csökkentve a rendelkezésre álló területek mértékét egész operációs platformunkon, és folyamatosan bővítve együttműködésünket kulcsfontosságú ügyfeleinkkel” – mondta Ben Bannatyne, a Prologis közép-, és kelet-európai ügyvezető igazgatója. „Egyértelműen fókuszáltunk a kihasználatlan területek kiadására és a már meglévő megállapodások meghosszabbítására, valamint „build-to-suit” (BTS) megoldások implementálására földkészleteink felhasználásával. A rövidtávú megállapodások segítségével azonnal tudtunk alkalmazkodni a piac és ügyfeleink változó igényeihez, miközben növelni tudtuk működési nettó bevételünket.”

 

A Prologis Lengyelországban

 

A tavalyi év a lengyelországi bérbeadási aktivitás terén is rekord eredménnyel zárult. A Prologis 2011-ben több,  mint  992 000 négyzetméter modern raktárterületről kötött bérbeadási megállapodásokat, amely 13%-os növekedést jelent a 2010-ben bérbe adott területekhez képest. A 2011-es évben, a CB Richard Ellis 2012. januári adatai alapján a Prologis 48%-os részesedést ért el Lengyelországban az ipari ingatlan bérbeadás piacán, amely tartalmaz hat hónapnál rövidebb és havonta megújuló szerződéseket is, és amellyel a Prologis lengyelországi portfóliójának kihasználatlan területe 19%-ról 13%-ra csökkent. „Az elmúlt években átadott disztribúciós létesítmények száma csökkent, amelynek eredményeképpen a korlátozott méretű rendelkezésre álló terület és az erős kereslet mellett stabilizálódtak, sőt egyes piacokon még nőttek is a bérleti díjak” – mondta Bartosz Mierzwiak a Prologis lengyelországi képviselője és alelnöke.

 

A Prologis új beruházásai

 

2011-ben Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában a Prologis három új, összesen 66 000 négyzetméteres BTS létesítményt épített, valamint 16,5 hektár földterületet értékesített fejlesztések, és 38,6 hektárt eladás útján. Ezen túl a vállalat 2011 negyedik negyedévében megkezdte a Prologis Park Janki harmadik, 18 780 négyzetméteres épületének befejezését, amely várhatóan 2012 második negyedévében kerül átadásra.

 

2012-es tervek

 

„2012-ben a Prologis továbbra is a rendelkezésre álló raktárterület bérbeadására és a meglévő szerződések megújítására fog fókuszálni a régióban” – mondta Bannatyne. „A vállalat máris jelentős új bérbeadási aktivitással kezdte az évet. Számos előkészített és fejlesztésre kész terület birtokában kulcspiacain, olyan előzetes bérbeadási lehetőségeket keres, amelyek lehetővé teszik a fejlesztések megkezdését. Emellett tovább optimalizálja régiós földkészletei méretét, értékesítve a nem a stratégiai fókusza részét képző piacokon található készleteket.” A Prologis vezető a logisztikai és disztribúciós létesítmények közép-, ás kelet-európai piacán. Több mint 3,7 millió négyzetméter területet kínál 42 disztribúciós parkban. Lengyelországban a vállalat portfóliója 26 disztribúciós parkjának 108 épületében 2,1 millió négyzetméter területet foglal magában, amellyel a vezető a lengyelországi raktárterület piacon.