A ProLogis sikeres éve Csehországban

A ProLogis 2010-ben több mint egymillió négyzetméter területet adott bérbe a közép- és kelet-európai régióban, ebből 257 000 négyzetmétert Csehországban, ami rekord a vállalat történetében.

Kiváló bérbeadási eredmények

A ProLogis csehországi portfoliója több mint 605 000 négyzetméter területet foglal magában hat disztribúciós park huszonhat épületében. A ProLogis által tavaly bérbe adott 257 000 négyzetméter terület 126 százalékos növekedést jelent a 2009-es év eredményéhez képest, és 30 százalékos piaci részesedést jelent a 2010-es tranzakciók mérete alapján1. A bérleti megállapodások 162 400 négyzetméter terület bérbeadását, és 94 700 négyzetméter bérletének meghosszabbítását tartalmazzák.

Az ipari ingatlanpiacon tapasztalható megnövekedett bérbeadási aktivitás több mint 55 százalékkal csökkentette a rendelkezésre álló területek arányát a ProLogis csehországi portfoliójában, amely így elérte a 85 százalékos kihasználtságot. A bérbeadásoknak köszönhetően a ProLogis Park Pilsen-Stenovice és a ProLogis Park Prague D1 West elérték a teljes kihasználtságot. A ProLogis prágai disztribúciós központjaiban is (D1 East és Jirny parkok) már csak egy-egy kiadó egység maradt.
 


Build-to-suite (BTS)

A ProLogis a Globus-szal, az egyik legnagyobb hipermarket üzemeltetővel írta alá az első csehországi BTS projektjéről szóló megállapodást, 2010 végén. A 22 350 négyzetméteres egyedi tervezésű létesítmény a Globus csehországi hűtött logisztikai központja lesz, amely igény esetén további 25 000 négyzetméterrel bővíthető.

„2010-ben a ProLogis stratégiájának fókuszában az ügyfelek elégedettsége, a portfolió kihasználtságának növelése, a BTS lehetőségek megcélzása és a földkészletek értékesítése állt” – mondta Mario Sander, a ProLogis csehországi és szlovákiai vezetője. „A 94 százalékos ügyfélmegtartási arány azt bizonyítja, hogy ügyfeleink megbíznak a ProLogis szolgáltatásaiban. Az elért kiváló eredmény azt mutatja, hogy a vállalat minden célját elérte, és a cseh csapat rekord évet zárt.”

A ProLogis a régióban

A ProLogis vezető szolgáltató Közép- és Kelet-Európában a disztribúciós létesítmények piacán, több mint 3,7 millió négyzetméter területet kínál 40 parkban. Az öt regionális piacon – Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország – folytatott tevékenységét varsói központi irodájából koordinálja.

A ProLogis több mint egymillió négyzetméter területről kötött bérleti megállapodásokat a teljes régióban 2010-ben, ami 40 százalékos piaci részesedésnek felel meg a lezárt tranzakciók mérete alapján. Ez az eredmény rekord a vállalat 13 éves történetében. Az új bérbeadások összesen 488 300, a meghosszabbított bérleti szerződések pedig 582 700 négyzetméter területet tesznek ki.

2011-es célok és piaci trendek

„2011-ben továbbra is legfőbb célunk a rendelkezésre álló raktárterületek kiadása, és a már létező megállapodások meghosszabbítása ügyfeleinkkel” – mondta Sander. „Emellett az előzetesen kiadható lehetőségek, és a földkészletünk egyéb értékesítési formái is céljaink között szerepelnek.”

„A Közép- és Kelet-Európára vonatkozó optimista előrejelzések bizakodásra adnak okot, és remélhetőleg jó hatással lesznek a modern disztribúciós létesítmények 2011-es piacára” – mondta Ben Bannatyne, a ProLogis közép-kelet európai ügyvezető igazgatója. „A kereslet növekedésében bízunk, amelyet leginkább a logisztikai szektor vállalatai, és növekvő kiskereskedelmi és gyártó vállalatok generálnak. Érdemes megjegyezni, hogy a csökkenő elérhető raktárterület-készlet miatt ez az év talán az utolsó lehetőség az ügyfeleinknek, hogy viszonylag alacsony áron szerezzenek ipari területet.”


A ProLogis-ról

A ProLogis a vezető szolgáltató a disztribúciós létesítmények piacán, több mint 40 millió négyzetméter ipari területet birtokol és menedzsel Észak-Amerika, Európa és Ázsia piacain. A vállalat több mint 3 800 ügyfelének adja bérbe ipari létesítményeit, köztük gyártó, kereskedelmi és szállítmányozási cégeknek, logisztikai szolgáltatóknak, és egyéb, nagy disztribúciós igényű vállalkozásoknak. További információ a http://www.prologis.com címen található.