A JLL képviselte az AEW Europe-ot az év üzletében

A nemzetközi ingatlan szaktanácsadó JLL képviselte az AEW Europe-ot a magyarországi portfóliójának eladása során. Ez a tranzakció a legnagyobb értékű ingatlan befektetési portfólió értékesítés Magyarországon a globális pénzügyi válság kezdete óta.

A portfólió részét képezi a 44 000 négyzetméter alapterületű, vegyes funkciójú MOM Park (Bevásárlóközpont és Irodaház), a 27 400 négyzetméteres West End Business Center, valamint a 13 300 négyzetméteres EMKE Irodaház. Az AEW Europe és a JLL közti hosszú távú sikeres együttműködés már jóval az értékesítés megkezdése előtt, az irodaházak bérbeadására vonatkozó megbízással kezdődött.

Furulyás Ferenc, a JLL ügyvezető igazgatója az alábbiakat mondta a tranzakcióval kapcsolatban: “Az AEW portfólió eladása kiemelkedő jelentőségű a budapesti kereskedelmi ingatlanpiacon; jelzi a nemzetközi, azon belül is elsősorban az amerikai intézményi alapok érdeklődését a nagy értékű, portfolió jellegű tranzakciók iránt. Ez az eladás mérföldkőnek számít, hiszen azt bizonyítja, hogy a javuló piaci fundamentumok következtében erősödik a befektetők bizalma a magyar befektetési piac iránt. Jobban teljesítünk.”

Az újra tapasztalható befektetői aktivitás hátterében a gazdasági és piaci környezet javulása és a régió, valamit Európa országaihoz képest mért hozamkülönbség alapján számított relatív árazás áll. “Több mint egy éve dolgozunk ezen a tranzakción, amely végül sikeresen lezárult. Ez a tranzakció nyilvánvaló jelzés a befektetők számára, hogy a nemzetközi intézményi befektetői tőke és a kedvező hitel kondíciók újra visszatértek Magyarországra” – tette hozzá Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL tőkepiaci részlegének vezetője.

A JLL szakértői szerint a Magyarországon tapasztalható befektetői éreklődés egyre erősödik. 2015 első felében a tranzakciós volumen 280 millió euró volt, ami közel azonos a 2014 ugyanazen időszakának eredményével. A 2015 egészére előre jelzett befektetési volumen valószínűleg 20-30%-kal haladja meg az előző évit.